Létrehozva: 2024.09.18.

Miklós Csaba borász: Idővel mindenkinek változik az ízlése

Sokan nem tudják, milyen sok munkát igényel az, hogy a legjobb minőségű nedűk kerüljenek az asztalra. Pedig az ország egyik legkedveltebb itala a bor.

Beköszöntött a borrajongók kedvenc évszaka. A bor fesztiválokat ihletett, ahol a bo­rá­szok csinos sátrakba és standokba rendezik a műveiket, kínálásra készen. Miklós Csaba két fesztiválon is részt vesz.

bor Miklós Csaba
Miklós Csaba tudja, ebből lesz majd a finom bor - Fotó: Miklós Csabi pincészet

"Ahogy elkezdődik az iskola, megindulnak a fesztiválok is. Nagyjából november elejéig tart ez a szezon. Két eseményen veszek részt: az egyik a budavári Budapest Borfesztivál, a másik a Móri Bornapok. Szeretek találkozni a borkedvelőkkel, mindig érdekel, hogy melyek azok az italaink, amelyeket a legtöbben kedvelnek. A nagy sláger nálunk a móri ezerjó, ami egy száraz fehérbor. Általában amíg tart a jó idő, a könnyebb, lágyabb verziók a népszerűbbek, vagyis a fehérbor és a rozé. Aztán ahogy hűl a levegő, előtérbe kerülnek a zamatosabb vörösborok. A legkönnyebben értelmezhető íz az édes, ami igazából azt jelenti, hogy gyümölcsös. Természetes, hogy idővel mindenkinek változik az ízlése, általában a kor előre­ha­lad­tával egyre jobban vágynak az emberek a száraz verziókra" – mesélte a hot! magazinnak Csabi.

Egész évben aktív munka folyik, hogy finom legyen a bor

Sokan azt hihetik, hogy a borászok csak ebben az évszakban vagy legfeljebb az ezt megelőző hónapokban foglalkoznak a szakmájukkal, ám ez közel sincs így. Egész évben akad tennivaló akár a szőlősben, akár az utómunkálatok terén.

"Ilyenkor a szőlősben kevesebb munka van, jelenleg a pH-mérések zajlanak, amiből megállapítjuk azt az időpontot, ami ideális lesz a szüretre. Később a pincemunkálatok következnek, amibe beletartozik a must érlelése. Amikor mindennel megvagyunk, és készen vannak a borok, jön az értékesítési fázis. Ha az egész évet nézzük, az év első felében folynak a szőlősben a munkálatok" – magyarázta Csabi a tennivalóit, amiket felsorolni sem egyszerű feladat. – Többek között levél- és talajanalízist folytatunk, majd a virágzást követően zöld szüretet tartunk.

Folyamatosak az újítások

A borok megújítására szigorú szabályok vonatkoznak. Ezeket minden egyes borásznak be kell tartania, de azért akadnak olyan módszerek, amikkel biztonságosan kísérletezhetnek.

A gazda szeme hizlalja a termést – Fotó: Miklós Csabi pincészet

 

"A szakmai alapú újításban hiszek. Tudom, hogy vannak olyan borászok, akik egészen látványos újításokat hajtanak végre. Hallottam már például kék színű borról, de én ilyesmivel sosem próbálkoznék. Nálam az jöhet számításba, hogy az erjesztési idővel, a hordó nagyságával, a keverési idővel vagy magával a szüret időpontjával kísérletezek. Ezeket mindig kóstolással teszteljük" – magyarázta a szakember.

Csak a szőlő!

A borok szőlőből készülnek, és még véletlenül sem lehet egy másik gyümölcs ízével feldobni az italt.

"Más gyümölcs semmiképp sem kerülhet a borba, csak és kizárólag a szőlő! A magyar bortörvény tiltja is azt, hogy bármilyen más gyümölcs belekerüljön. Csak a sangríába engedélyezett, de mi ilyen italt nem gyártunk" – szögezte le Csabi.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek