Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
FÜLES

Szerző B. V.

Létrehozva: 2023.11.14.
Módosítva: 2023.11.14.

Így ünnepli ma 75. születésnapját III. Károly király, nem hazudtolja meg magát!

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága uralkodójának nem volt semmilyen kívánsága mára, és országos ünnepséget sem tart. Jótékonykodással fogja a napját tölteni.

III. Károly nagyon sokáig csak a walesi herceg trónörökösi pozícióját töltötte be. Édesanyja 2022. szeptember 8-án, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében hunyt el skóciai nyári rezidenciáján, Balmoral kastélyában, és halálának pillanata óta Károly a brit uralkodó. II. Erzsébet királynő volt az angol-brit monarchia évezredes történetében a legidősebb uralkodó, és ő ült a leghosszabb ideig a brit trónon. III. Károlyt trónra lépése után kilenc hónappal, idén májusban koronázták meg Szent Eduárd koronájával a londoni Westminster-apátságban, a monarchia ősi koronázó templomában. Ő a királyi család történetében a legidősebb uralkodó, akit megkoronáztak. Édesanyja, II. Erzsébet királynő 27 éves volt, amikor 1953 júniusában ugyanitt megkoronázták.

Their Majesties King Charles III And Queen Camilla - Coronation Day
75 éves lett III. Károly király Fotó: WPA Pool

E mellett a "rekord" mellett Károly nevéhez fűződik az a "siker" is immáron tíz év óta, hogy 65. születésnapján megdöntötte a brit trónörökösök abszolút életkori rekordját. Ezt a rekordot addig IV. Vilmos király tartotta, ő ugyanis 64 esztendősen, 1830 júniusában léphetett trónra. III. Károly ennél éppen tíz évvel idősebb volt, amikor édesanyja tavalyi halála után az Egyesült Királyság uralkodója lett. 

A keddi, november 14-i királyi születésnapot III. Károly kifejezett kívánságára nem előzte meg és nem is kíséri országos ünnepségsorozat. A király és hitvese, Kamilla királyné ünneplés jeléül csupán a nyugat-angliai családi rezidenciáján, Highgrove-ban látott vendégül élő klasszikus zenével kísért hétfő esti teára több helybéli lakost, akik Károllyal egy napon ünneplik 75. születésnapjukat.

A Royal Mint, vagyis az angol királyi pénzverde kedden különleges, öt font névértékű ezüstérmét hoz forgalomba korlátozott számban. Az egyedi tervezésű érme előoldalán Károly portréja, hátoldalán a 75-ös szám látható stilizált tölgylevelekkel és szarkalábbal övezve. A tölgy az érme tervezője, Dan Thorne szerint az erőt, az erkölcsöt, az ellenállóképességet és a tudást jelképezi, a szarkaláb pedig a király kedvenc kerti virágja, amelynek ábrázolása III. Károly természetszeretetét hivatott illusztrálni.

A hajléktalanok megsegítésére alakult Big Issue magazin hétfőn a király első oldalas portréjával jelent meg, és az uralkodó a folyóiratban közölt írásában hirdette meg hivatalosan a Coronation Food Project nevű nagyszabású programot, amelynek elsődleges célja az élelmiszerpazarlás megszüntetése. Kedden III. Károly és Kamilla személyesen keres fel egy élelmiszerosztó helyet, ahol a rászorulók juthatnak élelemhez, és a Coronation Food Project e program keretében veszi kezdetét a gyakorlatban is.

Udvari bennfentes források szerint a király "szomorú szívvel" vette tudomásul, hogy 75. születésnapján nem csatlakozik a jókívánságaikat személyesen kifejező családtagokhoz másodszülött fia, Harry, sussexi herceg, aki csaknem négy éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött - írja az MTI.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

borsonline.hu

Most kaptuk: robbanás volt az áruházban, elvesztette a karját egy férfi

life.hu

Visszatér Londonba Harry herceg: nyomós oka van a látogatásnak

vg.hu

Eladóvá vált az Andy Vajna által bérelt villa: 2,7 milliárd forintot kér érte a tulajdonos

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FÜLES

Aggódnak a rajongók, eltűnt Vámos Erika

FÜLES

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

FÜLES

Fekete bombázóval az oldalán látták Schmuck Andort

FÜLES

Hihetetlen, így reagált a delfin, amikor Kozso dalra fakadt

FÜLES

Bevallotta titkát a színésznő: még mindig egy ágyban alszik felnőtt lányaival

FÜLES

Kiderült: így éli meg Kulcsár Edina a negatív kommenteket

FÜLES

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

FÜLES

A szívszorító ok, amiért Marilyn Monroe egy üzenetet ragasztott a hasára a műtét előtt