Létrehozva: 2023.09.01.

A törökországi földrengés árváinak is muzsikált Mága Zoltán

A zene örömét ajándékozta a mindig nagylelkű Mága Zoltán.

Törökország nemzeti ünnepén, a Győzelem Napján adott koncertet Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész zenekarával a budapesti török nagykövetségen, amelyen a diplomáciai testületek tagjai mellett mintegy harminc olyan gyermek is részt vett, akik az idei februári rendkívüli, pusztító földrengés sújtotta térségből érkeztek és a természeti katasztrófa károsultjaivá váltak, vagy árván maradtak.

Mága Zoltán és Gülşen Karanis Ekşioğlu / Fotó: Picasa

A török nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadáson államtitkárok, több nemzet külképviseleti vezetője, nagykövet és konzul is részt vett, és meghívást kaptak olyan gyermekek is, akik a 2023 február elejei földrengés sújtotta térségből érkeztek. Voltak olyan gyerekek, akik a természeti katasztrófában elveszítették szüleiket, testvérüket, otthonaik megsemmisült.

Az eseményen Gülşen Karanis Ekşioğlu, a Török Köztársaság budapesti nagykövete emlékeztetett, hogy több rendkívül erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát februárban, és a tragédia csaknem 60 ezer ember életét követelte, és további 125 ezer ember sérült meg, több százezer család otthon a lett a földdel egyenlő.

Fotó: Picasa

A nagykövet asszony köszönetét fejezte ki, hogy a rendkívül pusztító törökországi földrengésben árván maradt és Magyarországon is gyógyuló sérült gyermekeknek azonnali segítséget nyújtott országunk, és a katasztrófa sújtotta térségben dolgozott magyar mentőcsapatok közel félszáz embert mentettek ki élve a romok alól.

Mága Zoltán beszédében úgy fogalmazott: Magyarország egy szolidáris, segítőkész ország, mindig elsők között nyújt segítséget azoknak az országoknak, nemzeteknek, amelyek bajba kerültek, és azonnali humanitárius segítség biztosít. Történjen bárhol pusztító árvíz, földrengés, tűzvész, mi mindig segítséget nyújtunk, és az otthonukat elhagyni kényszerülő családoknak, gyermekeknek oltalmat biztosítunk – tette hozzá. 

Fotó: Picasa

A Prima Primissima-díjas hegedűművész emlékeztetett, Magyarország most is az elsők között küldött kutató-mentőcsapatokat a földrengés sújtotta térségbe, akik több embert, köztük kisgyermekeket tudtak kimenteni az épületek romjai alól. Mága Zoltán megemlítette, az ukrajnai háború elől menekülő kisgyermekes családok megsegítésére több mint 50 jótékonysági koncertet adott Magyarországon és Erdélyben, és számos esetben küldött élelmiszercsomagot és egészségügyi felszereléseket, ruhákat, cipőket a menekülteknek és az otthonmaradottaknak. Magyarország az ukrán háború kitörését követően néhány órán belül a menekültek segítségére sietett, ebben is élenjárva mutatott példát nemcsak Európának, hanem az egész világnak, és az elmúlt másfél évben folyamatos segítséget nyújt nemcsak a kárpáaljai menekülő családoknak, hanem az ostromlott városokból érkezőknek is.

Fotó: Picasa

Felidézte, idén februárban épp Törökországban tartózkodott a földrengés idején, a természeti katasztrófa epicentrumától néhány száz kilométernyire, ahol a szomszédos szállodákban is érezni lehetett a földmozgást. Haladéktalanul segítséget is nyújtott a mentésben résztvevőknek, valamint az áldozatoknak. Még most is végtelenül szomorú vagyok a rendkívüli katasztrófa sújtotta területek képeit és a beszámolókra visszaemlékezve – mondta, köszönetet mondva a Baptista Szeretetszolgálatnak, akik a természeti katasztrófa térségből 24 gyermeket hoztak Magyarországra, és több napos programot szerveztek számukra budapesti városnézéssel, parlamenti látogatással.

A Pro Caritate-díjjal is kitüntetett művész azt mondta, számára is jóleső érzés volt, hogy a földrengés károsult gyermekeknek is örömöt tudtak szerezni, feledtetni a mintegy fél évvel ezelőtt történt borzasztó tragédiát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

mandiner.hu

Szalah-t úgy kellett lefogni, összebalhézott Kloppal (VIDEÓ)

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FÜLES

Aggódnak a rajongók, eltűnt Vámos Erika

FÜLES

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

FÜLES

Fekete bombázóval az oldalán látták Schmuck Andort

FÜLES

Hihetetlen, így reagált a delfin, amikor Kozso dalra fakadt

FÜLES

Lebukott Palvin Barbi: Arnold Schwarzenegger fiával kapták lencsevégre

FÜLES

40 éve mutatták be a Rendőrakadémiát. Így néznek ki ma a legendás filmsorozat szereplői - Galéria

FÜLES

Megtörte a csendet Király Viktor a válságba jutott házasságáról - Videó

FÜLES

Hiába könyörög Károly: nem fog engedni a kérésének Meghan Markle