tóth gabi
A férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út, az olasz nõk pedig a fõzésben nem ismernek tréfát. Zseniális konyhatrükköket ismernek, és vetnek be, melyekkel az olasz kaja nem lehet más, csak tökéletes. Lássuk, mik ezek!
Az összetéveszthetetlen olasz konyha zsenialitását nemcsak a paradicsom és a tészta adja. Néhány titkos konyhatrükk eszméletlen harmóniát ad ételeiknek. Vegyük végig, mikre esküsznek maguk az olaszok!
Hogy igazán finom legyen az étel, a fokhagyma aprításához kés helyett használd a megfelelő eszközöket, legyen akár fokhagymanyomó vagy finom fogazatú reszelő. Így a fokhagyma felszabaduló aromája maximálisan bele tud oldódni az olajba, vagyis sokkal koncentráltabb mártást fogsz kapni.
Mindig a már forrásban lévő vízhez add a sót. A helyes arány: egy evőkanál só egy liter vízhez. Elsőre soknak tűnhet, de fontos, hogy a víz szinte olyan legyen, mint maga a tenger.
Tapasztalt olasz szakácsok esküsznek a konzerv paradicsomra, így nyugodtan betárazhatod a kamrát velük és mindig kéznél lesz, ha egy kis házi paradicsomszószra vágysz.
A tésztaszedő kanálon található lyuk biztosítja, hogy mindig az ideális mennyiséget főzd ki a tésztából.
A klasszikus olasz húsgombóc titka, hogy először olívaolajban megpirítod őket, majd hozzáadod a paradicsomszószt és lassú tűzön készre főzöd.
Érdemes lefagyasztani a megmaradt kis parmezándarabkákat, ugyanis később levesekhez és pörköltekhez kiváló ízesítőként használhatod fel, akár fehér babbal, paradicsommal vagy pancettával.
A tészta megfelelő kiválasztásával a szósz könnyedén megkapaszkodik abban, ezért is ennyire nagy a választék belőlük az olasz konyhákban. Próbáld ki a bazsalikomos pestót a fussilivel, a carbonarát és a bolognait pedig pappardellével.
Az olasz szakácsok tudják, hogy a bor kitűnő ízesítő a mártásokhoz: fehér mártásokhoz fehéret, piros mártásokhoz használj vöröset. Kombinálhatod is a kettőt úgy, hogy a spagettit magát vörösboros vízben főzöd ki.
Az eredeti klasszikus bruschettán nem fogsz mozzarellát találni a tetején. A hitelesség kulcsa az egyszerűségben rejlik: finoman dörzsöld be a kenyeret egy szelet fokhagymával, csepegtess rá egy kis olívaolajat és a tetejét szórd meg friss paradicsommal, apróra vágott bazsalikommal és rengeteg sóval és borssal.
A kellően megsózott és olívaolajjal megcsepegtetett főzővizet ne öntsd ki, hanem később használd fel a mártásodhoz, tökéletes alapanyagként szolgál a krémes szószokhoz.
Az olívaolaj talán a legfontosabb összetevője az olasz konyhának, ezért is fontos, hogy jó minőségű és ízletes olajat válassz belőlük, a hatás nem marad el!