"Magyar Péter nem az akinek látszik"- a volt barátnő szavai beigazolódtak

POLITIK
Létrehozva: 2016.12.20.

Így nem szárad ki többé sütés közben a csirkemell

Száraz, rágós, ízetlen, egyszóval ehetetlen lett a csirkemell? Itt egy biztos módszer, amivel mindig, minden alkalommal puha, szaftos és zamatos lesz a sülted.

Látszólag egyszerűen elkészíthető alapanyag a csirkemell. Biztos? Ki nem követte el a számos hiba valamelyikét, amelynek következménye a száraz, rágós, ízetlen, egyszóval ehetetlen sült hús. Itt egy biztos módszer, amivel mindig, minden alkalommal puha, szaftos és zamatos lesz a sülted.

HOZZÁVALÓK:

  • 1-4 kicsontozott, bőrétől megfosztott, egyforma méretű csirkemell
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek. olívaolaj vagy sózatlan vaj (vagy a kettő kombinálva)
  • SZÜKSÉGED LESZ:

  • Befőttesüveg vagy egy nagy vizespohár
  • Széles (20-25 cm-es) serpenyő, fedővel
  • Faspatula vagy húscsipesz
  • ELKÉSZÍTÉS

    1. Egy befőttesüveg aljával ütögetve óvatosan lapítsd el a húst.

    2. Fűszerezd sóval, borssal.

    3. Forrósítsd fel a serpenyőt közepesnél magasabb lángon. Ha már elég forró, merd bele a kanálnyi olívaolajat, és a serpenyőt körbeforgatva oszlasd el a zsiradékot.

    4. Vedd le a hőmérsékletet közepes erősségűre, és helyezd a csirkemelleket a serpenyőbe. Süsd egy percig, míg az egyik oldala aranybarna színű lesz.

    5. Fordítsd meg a csirkemelleket.

    6. Mérsékeld a lángot alacsony fokozatúra.

    7. Fedd le a serpenyőt. Állítsd a stoppert 10 percre, és hagyd ott a tűzhelyet. Közben ne emelgesd a fedőt, ne kíváncsiskodj!

    8. Ha letelt a 10 perc, zárd el a gázt. Ha elektromos tűzhelyed van, vedd le a forró lapról, tedd félre. Indítsd újra a stoppert, és anélkül, hogy rápillantanál a csirkére, hagyd állni, lefedett állapotban még 10 percig.

    9. Emeld le a fedőt, kész a tökéletesen puha, omlós, zamatos, szaftos csirkemell. Egy húshőmérővel ellenőrizheted a közepét, megsült-e. Legalább 70 Celsius-fokosnak kell lennie.

    Amennyiben még szaftosabban szereted, így készítsd elő:

    1. Adj 4 ek. sót 4 csészényi vízhez. Keverd el.

    2. Tedd a csirkemell darabokat egy edénybe, és öntsd le a sós vízzel. Ügyelj rá, hogy a lé mindenütt jól fedje be.

    3. Szórd meg kedvenc zöldfűszereddel, pl. borsikával vagy kakukkfűvel. Hagyd állni legalább 15percig. (Akár 4 óráig vagy egész éjszakára is benne hagyhatod. Ha fél óránál tovább marad, akkor tedd hűtőbe.)

    4. Vedd ki a hűtőből, konyhai papírtörlővel itasd le róla a nedvességet, majd tetszés szerint fejezd be az elkészítését.

    Mire esküsznek a séfek?

    1. Dolgozz csontos, bőrös csirkemellel.

    A benne hagyott csonttal sokkal ízesebbre, szaftosabbra sütheted. A bőrben lévő kicsi zsírra szüksége van a húsnak a sütéskor. Tálaláshoz kicsontozhatod és lehúzhatod a bőrét.

    2. Ne hagyd ki az előkészítés fázisát.

    Meghálálja akár a száraz, akár a nedves fűszerezést. Egy kis gyömbéres, chilis bedörzsölés csodát tehet. Vagy áztathatod panírozás előtt egy kis sós tejbe, amit apróra vágott fokhagymával fűszerezel. Szórhatsz rá kis barnacukrot. Sütés során felséges karamellízt kap tőle a sült. Kevés ecet puhítja a húst. Az elősózást kihagyni egyenesen vétek. Tévhit, hogy épp a só az, ami kiszárítja sülés közben a húst.

    3. Ha mégis sikerült végzetesen kiszárítanod a húst, így használhatod fel.

  • Öntsd nyakon egy kis szósszal vagy majonézzel.
  • Reszeld le az ehetetlenre száradt húst, és egy kis görög joghurttal készíts belőle hússalátát.
  • Kockára vágva tedd bele a másnap főzött zöldséglevesbe.
  •  

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek