ÉLETMÓDI

Nem bizonyított, hogy kilégzéssel terjed a koronavírus

Egymást cáfoló eredményekre jutottak a koronavírus terjedését vizsgáló szakértők.
  • Szerző: Ripost

A tüdőgyulladást okozó új típusú koronavírus, a Covid-19 a szakértők szerint elsősorban köhögés és tüsszentés során szétszóródó apró cseppekkel fertőződik tovább. Ennek alapján az feltételezik, hogy a beszéddel és kilégzéssel is terjeszthető és átadható a vírus.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ebből kifolyólag szokták ajánlani az orvosok, hogy a fertőzött személyektől, valamint a tüsszögő és köhögő emberektől ajánlott megtartani az egy méter vagy annál nagyobb távolságot, hogy elkerüljük a levegőben terjedő vírust – írja a Science Alert.

Fotó: ShutterstockA Nebraskai Egyetem kutatócsoportjának tanulmánya során azt próbálja kideríteni, hogy az új koronavírus részecskéi mennyire képesek terjedni a levegőben. Mivel a páciensek közelében különböző felületeken is megtalálták a SARS-CoV-2 részecskéit, ezért arra következtettek, hogy nagy távolságon is képes tovább terjedni.

Ezzel ellentétben a hongkongi Queen Mary Hospital szakértő csapata teljesen más megállapításra jutott. A tudósok a Covid-19 fertőzött betegek állának közelében begyűjtött levegőmintákat tanulmányozva nem találták meg a vírushordózóit.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nagyon specifikus körülmények között találtak csak bizonyítékot arra, hogy bioaeroszolok is szerepet játszhatnak a vírus terjedésében. Annyi biztos, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy pontosabb információt kapjanak a kutatók a koronavírus terjedéséről.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?