ÚTISÚGÓ

5 hegyvidéki célpont, amely ősszel kirándulásra csábít!

Ősszel nincs is csábítóbb program annál, mint hogy bevessük magunkat az ezerféle színben pompázó erdőbe és kiránduljunk egy jót. De, ha úgy érzitek egy-két éjszakát szívesen el is töltenétek itt, arra is van okos tippünk!
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Mátra és a vulkáni kúpok

 

A Mátra az Északi-középhegység része és Európa legnagyobb fiatal vulkáni övezetéhez tartozik. A Tarna és a Zagyva völgyétől körbefogva terül el, és bár nem a legnagyobb kiterjedésű hegységünk, itt emelkedik hazánk két legmagasabb csúcsa, az 1014 méteres Kékes és a 964 méter magas Galyatető. A Nagy-patak völgyével párhuzamosan alakult ki a Mátra főbejárata Mátrafüredtől Mátraházáig.

A hegység északi részét Mátralábának nevezik, amely kis vulkáni kúpokkal borított dombvidék. Túrázás szempontjából a Galya-tetőtől Ágasvárig húzódó Mátra-bérc, illetve a Kékes-tető – Mátraháza – Mátrafüred tengely menti terület kínálja a legtöbb lehetőséget. Persze a legnépszerűbb célpont télen és nyáron is a Kékes-tető, ahol kilátó és sípálya is található.

Hernádvécse és a Cserehát dombjai

Hernádvécse a festői Hernád völgyében a Zempléntől északra elterülő Cserehát dombjainak napos lankáin, Miskolc – Kassa között majd félúton, a 3-as főút mentén helyezkedik el.

 

Ez az a hely, ami egyik kiindulási pontja a környék szépségeinek és gazdag történelmének a megismerésére, a test és szellem épülésére. A Hotel Vécsecityből kiindulva a Cserehát dimbes-dombos tája, a Hernád, a Zemplén és a Bükk szépséges természeti, a környék pedig gazdag építészeti és történelmi élményeket kínál. Hernádvécse ragyogó kiindulási pontja az abaúji-zempléni térség és a felvidék bejárásának.

Visegrád és a csodás Dunakanyar

Visegrádot és környékét behálózzák a szebbnél szebb túraútvonalak. A Pilis és a Visegrádi-hegység igazi színfoltja hazánknak, vadregényes tájai elvarázsolják az ide érkezőket. Kezdő és nagyobb tapasztalattal rendelkező túrázók egyaránt válogathatnak az útvonalak között, de a félcipős kirándulást kedvelők is nyugodt szívvel nekiindulhatnak egy igen látványos kalandozásnak, például a Zsitvay-kilátóhoz.

 

A Dunakanyar szinte minden környékbeli túra során megmutatja magát, látványa megunhatatlan élmény. A Prédikálószékről nyílik például Magyarország egyik legszebb panorámája. De a Dunakanyar fölé magasodó Hotel Silvanus**** Visegrád szállodából is csodálatos panoráma tárul a vendégek elé.

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy

Az ország egyik leghíresebb kirándulóhelye a Szalajka-völgy Szilvásvárad közelében. Itt működik az 1908-ban készült, egykor több mint 30 km hosszúságú kisvasút hálózatnak az utolsó megmaradt 4 km hosszú szakasza, melyen a 15 perces zakatolás után érhetjük el a Gloriett-tisztást.

 

Ez Magyarország legmeredekebb – fogaskerék nélküli – vasúti pályája. Útvonalunk megválasztásakor, célszerű egy irányban vonattal, visszafelé pedig gyalog végignézni a völgyet. Visszatérve a Szalajka-völgybe, néhány 10 méter után elérjük a völgy legszebb látnivalóját, a Fátyol-vízesést. A hegy gyomrából fakadó, oldott meszet tartalmazó vízből a felszínen lerakódó mésztufa gátakat emel a mederben és így visszaduzzasztja a patak vizét. A tucatnyinál is több lépcsőn lezuhogó víz minden évszakban más és más, szebbnél szebb képet mutat.

Cuha-patak és Csesznek-vára

A Bakony egyik legszebb völgye a Cuha-patak páratlan szurdoka, melyet a meredek sziklafalak között zubogó patak illetve a sétaút mellett futó vasút viaduktjai, alagútjai tesznek varázslatossá. A szurdokon keresztül vezető könnyű túrákat a patak vizén való átkelések teszik kalandossá, így a megfelelő lábbeli itt elengedhetetlen kellék.

 

A Cuha-patak közelében találjuk a hírhedt bakonyi betyár után elnevezett Savanyó Jóska-barlangot is. Csesznek felé haladva, egy sziklaszirt tetején bukkan elő a még romos állapotában is páratlanul szép, 13. században épült gótikus Cseszneki-vár. Ingyenes várvezetés és várkörnyéki séta tavasztól őszig áll rendelkezésre minden szombaton és vasárnap.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a mákos guba lesz az ünnepi asztal sztárja
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?