MEDICINA

Új kutatás: orron át támad a koronavírus

Miközben itt a járvány második hulláma, egyre többet tudunk meg a kórokozóról. A világ második legnagyobb számítógépe 17 ezer koronavírus-minta genetikai adatait összegezte, melyekből a tudósok arra következtetnek: a vírus az orr nyálkahártyájában megtapadva utat nyit a társainak és elsősorban az érrendszert támadja meg. A maszkviselés tehát nemcsak mások, önmagunk védelmében is fontos.
  • Szerző: Ripost

Elsősorban azért fontos, hogy minél többet megtudjunk a koronavírusról, annak hatásmechanizmusáról, mert így határozható meg, hogyan érdemes védekezni és milyen módon lehet gyógyítani a betegséget, amit okoz. A tudósok a Summit nevű szuperszámítógépbe több mint 17 ezer koronavírus-minta genetikai adatait táplálták be, hogy számos kérdésre választ adó összefüggésekre bukkanjanak. Daniel Jacobson, a kutatás vezetője szerint ez sikerült.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Maszk 01

Fotó: Pixabay.com

Az orron át bejutó vírusok helyet csinálnak a többieknek

Úgy tűnik, a koronavírus először az orr hámsejtjeiben lévő úgynevezett ACE-2 receptorokhoz kötődik, majd a szervezetben sejtről sejtre haladva több szövetet is megfertőz. Olyan sejteket is rávesz az ACE-2 receptor termelésére, amelyeken nagyon kevés ilyen van. Így a vírusok olyan sejtekbe is bejutnak, ahová korábban nem volt „kulcsuk”. Korábban nem értették, a betegség miért a tüdőt támadja, hiszen a tüdőszövetben nincs sok olyan receptor, amihez a vírus csatlakozhat. Nos, úgy tűnik, az elsőként bejutó vírusok „csinálnak helyet” a többinek.

Mindenekelőtt az ereket támadja

A folyamatban szerep jut még egy molekulának, amit bradikininnek hívnak. Ebből rengeteget termel a vírus, amivel megváltoztatja a sejt működését. A kutatók úgy vélik, ez a molekula állhat a halálozások hátterében. Miután ugyanis felhalmozódik, átjárhatóbbá válnak az érfalak, kitágulnak a hajszálerek és összeszűkülnek a vénák. Ez megerősíti azt az elképzelést, hogy a Covid-19 valójában érrendszeri betegség.

Mivel a bradikinin áteresztővé teszi az ereket, a beteg tüdeje folyadékkal töltődik fel, és olyan, mintha egy vízzel teli ballonon keresztül próbálna lélegezni. Ez magyarázza azt is, hogy a lélegeztetőgép sem mindig segít.

Csökkentheti a veszélyt az orr eltakarása

Mivel az egész folyamat az orr nyálkahártyáján megtapadó vírussal kezdődik, ami cseppfertőzés útján kerül oda, érdemes a maszkot helyesen, az orrot is eltakarva viselni. Így nem csak magunkat, másokat is védünk.

Az elmélet magyarázza a szívproblémákat

A bradikinin-hipotézis magyarázatot adhat arra, miért alakulhatnak ki szívproblémák Covid-19 fertőzés esetén. Ez a molekula ugyanis aritmiát okoz és csökkenti a vérnyomást. De az idegrendszeri tüneteket is magyarázza, ugyanis az agyban lévő vérerek fala is áteresztővé válik.

 

Ezért veszélyesebb a kór férfiakra

A bradikinin nevű molekula mennyiségének szabályozásában kulcsszerepet játszó gének közül sok az X-kromoszómán helyezkedik el, vagyis a nők szervezetében dupla annyi van, mint a férfiakéban. A kutatók szerint ez is szerepet játszhat abban, hogy a súlyos betegek között több a férfi.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?