ÉLETMÓDI

Több energiaital is fehérítőt tartalmaz egy ausztrál kutatás szerint

„A kutatás eredménye azt jelzi, hogy az emberek híg hidrogén-peroxidot isznak, amikor valamilyen energiaitalt fogyasztanak” – fogalmazott a tanulmányt jegyző professzor.

Az ausztrál Monash Egyetem élelmiszermérnöki karának tudósai több energiaitalban is kimutatták a hidrogén-peroxid nevű, erős oxidációs hatással rendelkező szervetlen vegyületet.

A tanulmányt vezető Louise Bennett professzor szerint egyes energiaitalokban 15 ezerszer (!) magasabb hidrogén-peroxid koncentrációt mértek, mint amennyi az emberi szervezet által termelt természetes szint – írja az egyetem csütörtökön publikált tanulmányára hivatkozva a Daily Mail internetes kiadása.

A hidrogén-peroxid halványkék színű, folyékony halmazállapotú szervetlen vegyület. Gyenge sav és erős oxidálószer. Számos színtelenítő- és fehérítőszer, valamint tisztítószer tartalmazza a származékait. A piacon kapható valamennyi klórmentes fertőtlenítőben megtalálható.

A Food Chemistry című tudományos szakfolyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint számos megvizsgált energiaital hidrogén-peroxid koncentrációja meghaladta a törvényben meghatározott maximumot. Ausztráliában például 5 mg / kg-ot tartalmazhatnak legfeljebb az ételek és italok ebből a vegyületből, de a EU-s élelmiszerügyi szabályok ennél már jóval szigorúbbak: nálunk 0,5 mg / kg ugyanez a határérték.

„A kutatás eredménye azt jelzi, hogy az emberek híg hidrogén-peroxidot isznak, amikor valamilyen energiaitalt fogyasztanak. Ez némiképp magyarázatot ad arra, hogy miért nagyobb bizonyos ráktípusok kockázata azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak energiaitalokat. Ez a kutatás nem csak a fogyasztók, hanem a termelők figyelmét is szeretné felhívni. Fontos megjegyezni, hogy gyártók nem szándékosan tesznek hidrogén-peroxidot az italaikba, hanem egyes összetevők olyan kémiai reakcióba lépnek egymással melyek eredményeképp megszületik ez a vegyület. Jó lenne változtatni az energiaitalok gyártási metodikáján, illetve összetevőin is” – fogalmazott a helyi sajtónak Louise Bennett professzor.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?