ÉLETMÓDI

Térdre kényszerítette a netet ez a KRESZ kérdés, te tudod a választ?

Még a rutinos sofőrökön is kifog ez a rafinált KRESZ kérdés; pedig egyáltalán nem ritka, hogy a valóságban is ilyen helyzetbe fusson az ember. Tedd próbára magad!
címkék:
  • Szerző: EV

Ez a KRESZ kérdés nem csupán azoknak okoz fejtörést, akik még a vizsga előtt állnak, de alaposan feladja a leckét a rutinos sofőröknek is. Pedig rengetegszer adódik olyan helyzet a közutakon, ahol több jármű és rengeteg szabály találkozik egymással. Ebben a trükkös helyzetben is erről van szó; és nehéz eldönteni, milyen sorrendben haladhatnak át a járművek a kereszteződésen. Nézd meg alaposan a képet, és írd fel, mire tippeltél! A kép alatt mutatjuk a megoldást!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A legtöbben ott rontják el, hogy arra tippelnek, hogy a motoros indulhat először. Azonban ez a KRESZ kérdés pont azért trükkös, mert itt több elsőbbségadási szabály is találkozik, hiszen kanyarodás is van, jobbkéz-szabály és kanyarodó főútvonal is. A KRESZ (1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet szerint a sorrend a következő:

  1. teherautó
  2. autó
  3. troli
  4. motoros

Az biztos, hogy éles helyzetben sokkal nehezebb eldönteni a sorrendet, mint a számítógép előtt ülve; ezért nem árt a KRESZ gyakorlása azoknak sem, akik egyébként minden nap vezetnek. Hiszen vannak olyan nem mindennapi helyzetek, amikre kapásból nem mindenki tudja a megoldást...

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?