Létrehozva: 2020.03.15.

Terjeszthetik-e a koronavírust a háziállatok?

Nagy visszhangot keltett egy hongkongi hír, miszerint pozitív lett egy kutya koronavírus tesztje.

Nyomban napvilágot láttak a részletek is, miszerint a kutya egy 60 éves koronavírusos betegé, így valószínűleg tőle kapta el a fertőzést. Az AFCD és a WHO megegyeznek abban, hogy valószínűleg ez az első eset, amelyben ember adta át állatnak a vírust, legalább is az első, amiről tudunk. Ennek ellenére a virológusok többsége ma még egyet ért abban, hogy a háziállatok, kutyák, macskák nem terjesztik a vírust.

A hongkongi Mezőgazdasági, Halászati és Természetvédelmi Osztály ugyanakkor megismételte a teszteket, és kiderült, hogy az állatra nem csak a környezetéből tapadtak rá a vírusok, hanem tényleg a szervezetében találhatók meg. A betegség egyelőre enyhe lefolyású.

Szakértők később, hogy miért lett pozitív a hongkongi állat tesztje azzal magyarázták, hogy a kórokozó egyszerűen megtapadt a testén (például amikor a gazdája simogatta), és ott életképes maradt. A jelenleg karanténban vizsgált kutya esetében az aktuális ismeretek alapján a kutatók szerint inkább kizárt a tényleges fertőzés. A megbetegedett emberek kutyáira vonatkozó, határozott karantén intézkedések illetve. előírások eddig még nem kerültek bevezetésre.

„A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy a koronavírus terjedésének szempontjából a kutyák nem jelentenek nagyobb kockázatot, mint például az ajtókilincsek” – nyilatkozta Sheila McClelland, egy hongkongi állatvédő szervezet alapítója.

Pár nap alatt így is megugrott a Hongkongban és Kínában az utcára kidobott kutyák, macskák száma, mert gazdáik vélhetően attól tartottak, hogy tőlük kapják majd el a fertőzést.

A Bécsi Virológiai Intézet szerint sincs bizonyíték arra, hogy a háziállatok megszerezhetik-e a vírust vagy továbbadhatják-e azt.

Szerintük a vírustesztet az téveszthette meg, hogy vannak olyan koronavírusok, amelyek megfertőzik a háziállatokat. Ezek azonban csak távoli rokonai a jelenlegi gyorsan terjedő vírusnak és nem veszélyesek az emberre. A kutya- és macska-koronavírusok jellemzően hasmenést okoznak a háziállatoknál és nem fertőzőek az emberekre.

A Vöröskereszt hivatalos állásfoglalása a témában: Jelen állás szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a hobbiból tartott háziállatok, mint a kutya vagy macska megfertőződhetnének az új koronavírussal. Ugyanakkor mindig érdemes kezet mosni, miután állatokkal foglalkoztunk, hiszen ez megóvhat minket olyan általános, állatok által terjesztett baktériumoktól, mint az E.coli vagy a szalmonella.

A kutyák koronavírusos betegsége – canine coronavirus (CcoV) – világszerte elterjedt, s főleg a ketrecben tartott állatokat és kölyökkutyákat érinti. Összehasonlítva az ember koronavírusos betegségét a kutyákéval, azt mondhatjuk, hogy míg a koronavírus az embernél komoly légzési nehézségeket okoz, addig a kutyáknál túlnyomórészt gyomor és bélpanaszokhoz vezet. A koronavírus kiváltotta fertőzéses betegség lefolyása kutyák esetében is erőteljesen függ az immunrendszer állapotától. Ezért a kölykök, a más betegségekben szenvedő kutyák rosszabb gyógyulási esélyekkel számolhatnak, mint az erős immunrendszerű állatok.

Minden simogatás után mossunk kezet!

De mit tehet egy gondos gazdi, aki védeni szeretné a szőrös és nem szőrös családtagokat is? Állatorvosok szerint maszkot nem szükséges adni az állatokra, sőt veszélyes is lehet, hiszen megijedhetnek tőle, bepánikolva pedig kezelhetetlenné válhatnak. A szakemberek tanácsa szerint érdemes fokozottan ügyelni a higiéniára a kutyákkal, macskákkal kapcsolatban is: minden simogatás után mossunk kezet. A sétáltatást követően pedig fertőtlenítő kendővel áttörölhetjük a tappancsukat is, de ezt ne vigyük túlzásba, különben kiszáradhatnak a talppárnáik.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gulyás Gergely a hídpénzbotrányról: A szálak a Városházára vezetnek

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

magyarnemzet.hu

Mosolygott a Liverpool első számú edzőjelöltje, ma először szólalt meg + videó

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 26.: pénteken a Bika megkapja a válaszokat, a Halak vonzza az embereket

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!