Létrehozva: 2018.12.19.

Õszintén, tiszta lélekkel játszani

Rajnai Martinban és Tomasz Mátéban a zene szeretetén kívül is van közös. Sallangoktól mentesen, szabadon, tiszta lélekkel szeretnének dolgozni az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. által Junior Prima Díjjal kitüntetett fiatal mûvészek.

Szerző Ripost

Rajnai Martin

„A zenével hároméves koromban ismerkedtem meg először, amikor nagyszüleim feltették lemezen Vivaldi Négy évszak című művét. Õk ösztönöztek a zongorázásra is. Már gyerekként is szimpatikus volt az a feladat, ami a karmesteré egy zenével kapcsolatban. Később, amikor a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója lettem, elmentem megnézni egy operaelőadást, és akkor döntöttem el, hogy a karmesterség, a közös muzsikálás érdekel annyira, hogy eltöltsek vele egy életet” – mesélte Rajna Martin.

Martin 15 éves korától foglalkozik vezényléssel. 2015-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója karmester és karvezetés szakokon. „Nagy tisztelettel fordulok mindig idősebb kollégáim felé. Ha a Győri Filharmonikus Zenekarnál (ahol dolgozom) kiállok a pódiumra és körbenézek, én vagyok a legfiatalabb, ez mindenképpen nehézség. Vannak olyan kollégák, akiknek sokat kell bizonyítani ahhoz, hogy a közös muzsikálásba a velem való játék során is beletegyék szívüket-lelküket, de azt hiszem, hogy az esetek többségében sikerül gyümölcsöző együttműködést kialakítanunk”.

2016–2018 között a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar karmestere. 2017 őszétől Berkes Kálmán klarinétművész és vezető karmester felkérésére a Győri Filharmonikus Zenekar asszisztens karmestere. „Vannak terveim, hogy mely szerzők mely műveivel szeretnék alaposabban foglalkozni. Az elsődleges célom az, hogy szabadon, tiszta lélekkel dolgozhassak, jó munkafeltételek mellett, a leghitelesebb zenei szándékért”.

Koncertezett többek között a Duna Szimfonikus Zenekarral, a MÁV Szimfonikus Zenekarral és a Győri Filharmonikus Zenekarral is.

„A Junior Prima díj kellemes meglepetés volt az életemben, egyáltalán nem számítottam rá, hogy megkapom. Ez minden fiatalnak hatalmas elismerés, és számomra külön öröm, hogy ilyen nívós társaságban kaphattam meg. Ezen felül nem lepek meg senkit, ha azt mondom, hogy a fiatal művészeknek mindenfajta anyagi támogatás hatalmas segítséget jelent a pályakezdéshez”.

Tomasz Máté Milán

Tomasz Máté nyolcévesen kezdett csellózni Kárpáti Mónikánál. Konzervatóriumi tanulmányait Agócs Mártánál folytatta, majd a Zeneakadémián Perényi Miklós osztályába került.

„Édesanyám azt szerette volna, ha zongorázom, de az iskolában volt egy hangszerbemutató, és nagyon szimpatikus volt a csellótanárnő, Kárpáti Mónika. Miatta lettem csellista, ő indított el ezen az úton. A Zeneakadémián pedig Perényi Miklóshoz kerültem, akinek rengeteget köszönhetek. Felvillantani egy mű sokféleségét, mesterkéltség, póz nélkül, minél kevesebb sallanggal, őszinte pátosszal játszani: többek között ezt tanítja nekem. De több mesterkurzuson is részt vehettem már, például Natalia Gutman, Várdai István vagy Gustav Rivinius kurzusain.”

Számos csellóverseny díjazottja: 11 évesen a budapesti Banda Ede és az Országos Friss Antal gordonkaverseny I. helyezettje. Nemzetközi versenyeredményei közé tartozik a Dolny Kubin Talents for Europe Nemzetközi Versenyen és a várpalotai David Popper Nemzetközi Csellóversenyen elért I., valamint a Liezeni Nemzetközi Gordonkaversenyen, a poreèi Antonio Janigro Nemzetközi Csellóversenyen és a várpalotai David Popper versenyen elért II. helyezése.

„Van egyfajta kíváncsisága az embernek, hogy minél többet megtudjon a darabokból. Tulajdonképpen ez az, ami fűti az előadót. Minden esetben.”

2017-ben és 2018-ban a németországi Collegium Musicum fesztivál ösztöndíjas meghívottja volt, ahol második alkalommal abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a helyszínen háromszor eljátszhatta a zenekarral Csajkovszkij Rokokó variációk című művét.

Fiatal kora ellenére is komoly feladatokat bíznak rá, hiszen fellépett már a Budapesti Fesztiválzenekar szólistájaként is. Emellett itthon és külföldön egyaránt nagy sikert aratott és arat a Gulyás Márta Liszt-díjas zongoraművésszel közösen létrehozott koncertsorozata is.

„Szeretném befejezni a Zeneakadémiát, lediplomázni, és hogy utána mi lesz, az majd kiderül”.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

Házasság első látásra: egyetlen páros döntött az együtt maradás mellett

vg.hu

Senkinek sem kell a Rolex – beszakadt a svájci óraexport

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

mandiner.hu

Kevesellte a magyar pénzt, most román állampolgárságot kapott a magyar sportoló

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

travelo.hu

Magyar gin nyert aranyérmet neves nemzetközi versenyen

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ott zokogott szegény nő" – hároméves kislány zuhant ki az ötödikről Csepelen, ez mentette meg a biztos haláltól

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban