ÉLETMÓDI

Így juthatsz túl gyorsan a szakítás gyötrelmein

A szakítás mindenkit megvisel, de idővel a legtöbben magunk mögött hagyjuk a fájdalmas időszakot. De hogyan lehet mielőbb túljutni a nehézségeken?
  • Szerző: H. G.

A szakítás fájdalma kezdetben heves: magányosak és csalódottak vagyunk, sokan átmenetileg depressziós lelkiállapotról is beszámolnak ilyenkor. A szakemberek szerint a gyászt nem lehet megúszni. Egy szakítás után lélekben is el kell engednünk azt a kapcsolatot, ami elmúlt. Sőt. nemcsak ezt, hanem a közös jövőről szőtt álmainkat, az elvárásainkat is. A legrosszabba, mit ilyenkor tehetünk, hogy megpróbáljuk elnyomni az érzéseinket. De az sem jó megoldás, ha túl sok időre süppedünk bele a fájdalomba, vagy alkohollal próbáljuk azt enyhíteni. Ennél sokkal egészségesebb megküzdési stratégiák is léteznek – máris mutatunk néhányat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szakítűs 02

A szakítás olyan, mint egy sérülés a lelkeden. Kezeld így, és hagyd gyógyulni! (Fotó: Pixabay)

A szakítás olyan, mint egy sérülés

Add meg magadnak azt a figyelmet és gondoskodást, amit egy betegség vagy sérülés idején tapasztalsz. Teljesen normális, hogy egy szakítás után nem nyújtasz 100 százalékos teljesítményt. Ha beteg vagy, teljesen természetes, hogy kiveszel néhány nap betegszabadságot – ez szakítás után is jár!

Írd le, mit érzel a szakítás után!

Adj magadnak engedélyt arra, hogy azt érezd, amit érzel, ne akarj elnyomni semmit, és ne is ítéld meg az érzéseidet. Utána pedig írd le, mit érzel, és mire lenne szükséged, hogy jobban legyél. Egy jó beszélgetésre a barátnőddel? Vagy egy kozmetikai kezelésre? Esetleg csak arra, hogy néhány órán keresztül békén hagyjanak? Akármi is ez, igyekezz megadni magadnak.

Szakítás 01

Amennyire csak lehet, zárkózz el az exedtől. Csak annyit kommunikálj vele, amennyit feltétlenül szükséges (Fotó: Pixabay)

Távolodj el az exedtől!

Akár te kezdeményezted a szakítást, akár az exed, ne hagy túlságosan tárva-nyitva a kommunikáció lehetőségét. Persze nem kell teljesen lezárni minden csatornát, hiszen vannak helyzetek, amikor muszáj beszélnetek, de a legjobb tényleg csak a legszükségesebb kommunikációra szorítkozni. A szakítás ebben az értelemben tényleg olyan, mint egy seb. Nem kell folyton felszakítani, ha azt akarod, hogy gyógyuljon.

Találd meg újra, ami boldoggá tesz!

Van olyan hobbid, amit azért hagytál abba, mert a kapcsolat mellett már nem jutott rá időd? itt az idő, hogy újrakezdd. Az is jó megoldás, ha új hobbit találsz. Akár sportolni kezdesz, akár valamilyen kézműves tevékenységbe fogsz bele, a lényeg, hogy boldoggá tegyen.

Szakítás 03

Ne ragaszkodj a fájdalmas emlékeket hordozó tárgyakhoz, inkább selejtezd ki őket
(Fotó: Pixabay)

Szabadulj meg a fájdalmas emlékektől!

Amennyire csak lehet, gondoskodj róla, hogy semmi ne emlékeztessen a kapcsolatotokra. Add vissza az exednek a cuccait, tegyél el mindent, amit nem szeretnél látni, és töröld ki az üzeneteit is – ez csak azt az illúziót tartaná fenn, hogy egyszer még együtt lehettek. Nem kell mindent kidobni, csak tedd el, amiről nem tudod, mit kezdj vele. Az idő majd eldönti. Ha lehiggadtál, vagy kedves emléktárgy lesz belőle, vagy egyszerűbb lesz megszabadulni tőle.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?