ÉLETMÓDI

Sokkoló, de kiderült, mit jelent egy férfinek és egy nőnek a megcsalás

Akivel már megtörtént, az okokat keresi: miért lépett félre a párom? Nos, a két nemnél teljesen mások lehetnek az indítékok, és máshogy is dolgozzák fel a traumát.
  • Szerző: J.D.

Akár nő, akár férfi a megcsalt fél, iszonyatosan fáj, mintha kihúzták volna a talajt a lábuk alól. Nehéz feldolgozni az árulással járó csalódást, van, akinek nem is megy egyedül, szakember segítségét kell igénybe vennie. Vajon mi jár egy férfi fejében, amikor félrelép? És vajon mire gondol a nő? Egyformán dolgozzák fel a történteket? Egy pszichológiai kutatás pontosan ezekre ad választ.

A kutatásból kiderült, hogy a férfiakat a szexuális hűtlenség, a nőket az érzelmi hűtlenség viseli meg jobban. De milyen okok miatt lép félre a férfi, és miért hűtlen a nő? A két nem között hatalmasok a különbségek.

1. Bizalmatlanság

A nők és a férfiak nagy része egy állásponton van azzal kapcsolatban, hogy a bizalmatlanság megmérgezi a házasságot – de a nők kicsit nagyobb része gondolja így.

2. A férfiak hűtlenebbek

Legalábbis papíron, egy önbevalláson alapuló kérdőív szerint a férjek 25, a nők 15 százaléka lépett már félre. Ugyanakkor egy másik tanulmány szerint a férfiak hamarabb bevallják, mint a nők…

3. Nem feltétlenül a szexről szól

A férfiak 92 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem csak a szex miatt léptek félre, hanem azért, mert eltávolodtak a párjuktól; megbecsülés helyett azt érezték, hogy semmire nem tartják jónak őket.

4. A férfiak megbocsátóbbak

A férfiak fele a tanulmány szerint megbocsátana a feleségének, ha egy nővel csalná meg – viszont ez leesik 22%-ra, ha férfival lép félre az asszony. A nők ebben is különböznek: ha a férjük egy másik férfival csalná meg őket, 21%, ha nővel, 28% bocsátana meg. A kutatók szerint emögött az lehet, hogy a férfiak sokkal izgatóbbnak tartják a nők közötti szexet, mint a nők a férfiak közötti erotikus viszonyt.

5. A pasik nem utálják a házasságukat

54%-uk legalábbis azt mondta, nem volt semmi baj a házassággal, mielőtt félrelépett. Ezzel szemben a nők mindössze 34%-a mondta ugyanezt, vagyis a gyengébbik nemnél nagy hajtóerő az elégedetlenség.

6. Nem csak a szex megcsalás

Mindkét nem egyetért abban, hogy nem csak az rombolja le a kapcsolatot, ha a párjuk szexel valaki mással: a chatszex, a flört, a randizgatás is félrelépés.

7. A csók jobban belefér a pasiknak

Amikor a csókra kerül a sor, a férfiak megbocsátóbbak: hatvan százalékuk szerint teljesen rendben van, ha egyik fél valaki mással is csókolózik. Míg a nők mindössze 34%-a látja ugyanígy.

8. A nők viszonyaiból hamarabb lesz kapcsolat

Ellentétben a férfiakkal, akik többnyire amiatt lépnek félre, mert adódik egy lehetőség.

9. A férfi és nő is bűntudatot érez

De nem ugyanaz az ok. A férfiak a szexuális hűtlenség, a nők az érzelmi árulás miatt érzik rosszul magukat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?