ÉLETMÓDI

Különös dolgot találtak a férfiak spermájában, nagy titokra adhat magyarázatot

Egy legújabb kutatás döbbenetes adatokat tárt a nyilvánosság elé: kiderült, hogy a sperma korántsem olyan steril, mint eddig hitték. Az biztos, hogy a felfedezés áttörést jelenthet a terméketlenség kezelésében...
  • Szerző: jd

Döbbenetes eredményt hozott egy olasz kutatás: a férfiak termékenységét vizsgáló tudósok rájöttek, hogy a sperma az ondósejteken kívül bizony rengeteg mikroorganizmust tartalmaz. Korábban ugyanis sterilnek gondolták a spermát – csakhogy most kiderült, hogy jócskán tartalmaz baktériumokat is. És utóbbiak kulcsfontosságúak lehetnek a férfiterméketlenség kezelésében.

A tudósok ugyanis összefüggést találtak a baktériumok száma és a termékenység között. Azok a férfiak, akiknek a spermája sokféle baktériumot tartalmaz, termékenyebbek, mint azok, akiknek keveset. A termékenységet az ondóban lévő spermaszám határozza meg, ezért fontos ez az összefüggés.

Egyes termékenységi kezeléseknél műtéti úton szereztek spermát a férfiak heréjéből, azonban a megtermékenyítés sokszor még így sem volt sikeres. A friss kutatási eredményektől arra számítanak, hogy a beavatkozás előtt a baktériumok számából és fajtájából következtethetnek majd a jövőben az orvosok arra, hogy egyáltalán érdemes-e a műtétbe belevágni. Ugyanis a terméketlenség nem mindig orvosolható a beavatkozással; így a felesleges műtétek elkerülhetők lesznek a jövőben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?