Létrehozva: 2019.11.02.

Kiderült a női orgazmus titka

A női orgazmus megléte igazi talány a tudomány számára, hiszen nincs szerepe a szaporodásban. Egy új tanulmány ugyanakkor magyarázatot talált erre a problémára.

„Két okból is rendkívül érdekes a női orgazmus megléte. Egyrészről nem szükséges ahhoz, hogy a nők sikeresen utódot nemzzenek, másrészről viszont a hátterében meghúzódó idegi és hormonális mechanizmus túl összetett ahhoz, hogy egy evolúciós véletlen eredménye legyen” – olvasható a dr. Mihaela Pavlicev, a Cincinnati Egyetem szakembere által vezetett kutatás nyomán megjelent tanulmányban. A kutatók ebben rámutattak, hogy egyes emlősfajok, például a nyulak, vadászgörények, macskák és tevék azt a szaporodási stratégiát választották, hogy a nőstények várnak az ovulációval a közösülésig. Esetükben az orgazmus egyfajta triggerként indítja be az ovulációt, és éppen a nyulak rapid szaporodási képessége a bizonyíték arra, hogy ez a módszer igen hatékony.

Az emberszabásúak azonban nem ezt a stratégiát követik. A nők átlagosan 28, a nőstény orángutánok 29, a csimpánzok pedig 37 napos ciklusokban ovulálnak egészen a menopauza időszakáig, függetlenül attól, hogy elérhető-e éppen ellenkező nemű partner számukra, aki vagy amely megtermékenyíthetné a megérő petét. Ez esetben tehát a nők, illetve nőstények orgazmusának nincs funkciója. Pavlicev és kollégái mindazonáltal egy korábbi munkájukban már felvetették, hogy a nem erszényes emlősök eredetileg mind olyan módon szaporodtak, mint a mai nyulak. Később, az evolúció során egyes fajoknál a stratégia ugyan megváltozott, de az ovulációt kiváltó orgazmus mechanizmusa megmaradt.

Az elmélet alátámasztása érdekében a kutatók nyulakon folytattak kísérleteket. Az állatokat egy fluoxetin nevű antidepresszívummal kezelték. Erről a szerről ismert, hogy mellékhatásként nőknél gátolja az orgazmus elérését. Kiderült, hogy a rágcsálók esetében is mintegy 30 százalékkal csökkentette a közösülés hatására fellépő ovuláció esélyét. További vizsgálatok kimutatták, hogy ez a hatás a központi idegrendszeren keresztül érvényesült, nem közvetlenül a petefészkek befolyásolásával. Összességében a felfedezés arra utal, hogy a szex stimulálta női orgazmus és a nyulak ovulációja hasonló idegi-hormonális úton történik, ezáltal valószínűsíthető, hogy a kettőnek közös az eredete.

Magyarán a női orgazmusnak egykor, az ember távoli ősénél valóban lehetett funkciója a szaporodásban. Bár ez a szerep mára elveszett, maga a mechanizmus részben fennmaradt – valljuk be, szerencsés módon. A tanulmány Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóiratban jelent meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktor: Magyarország nem enged a békéből!

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

metropol.hu

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, a mentők már a helyszínen

mandiner.hu

Német demokrácia felsőfokon: a miniszterelnöknek magyarázkodnia kellett Orbán Viktor miatt

metropol.hu

Dárdai Pál lázban tartja Berlint, az otthonában könyörögtek neki

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZEX & MÁS

Sokkal nagyobb az esélye, hogy más gyerekét neveled tudtodon kívül, mint hinnéd!

SZEX & MÁS

A busz mellett szexelt a buszsofőr: kilesték őket

SZEX & MÁS

Szerelmi teszt: harcos amazon vagy a kapcsolatodban? Most kiderül!

SZEX & MÁS

"Nem vagyok aranyásó" - 60 éves férfit vitt ágyba a 25 éves nő

SZEX & MÁS

Kilyukadt Júlia melle a sok simogatástól

SZEX & MÁS

"A pasim szexi lányokat követ az Instagramon! Mit tegyek?"

SZEX & MÁS

„Kötözz meg, és nevezz jó fiúnak: 7 év után végre bevallattam a barátnőmnek, hogy mit szeretek az ágyban, szakított velem”

SZEX & MÁS

Hány éves vagy? Kiderült, mennyit kellene szexelned, hogy egészséges maradj!