Létrehozva: 2019.08.25.

Évente ennyi intim esemény: Ez a kritériuma a szexmentes házasságnak

Hol az a pont, amikor ki lehet kimondani egy házasságról, hogy szexmentes? Mennyi ideig kell elkerülnie a párnak a konkrét aktust, hogy rákerüljön ez a címke a kapcsolatukra? És vajon menthető-e az ilyen házasság?

A szexmentes házasság szinte tabunak számít. Ám ha megnézzük, hányszor keresnek rá az emberek az interneten, három és félszer nagyobb szám jön ki, mint a „boldogtalan házasság” kifejezés esetében, a „szerelem nélküli házasság” kifejezésnek pedig egyenesen a nyolcszorosa. Vagyis valószínűleg meglehetősen sok embert érint.

De vajon mi a szexmentes házasság kritériuma? Egyes szexológusok szerint az, ha valaki évente tíznél kevesebbszer él nemi életet a párjával. Ezen belül azonban komoly szórások lehetnek: van, akinél megvan az évi tíz, mások pedig öt éve egyáltalán nem nyúltak egymáshoz.

Fotó: Pixabay.com

Az nyilvánvaló, hogy a szex hiánya minden kapcsolatot megvisel. De vajon menthető egy házasság, ha nincs benne fizikai intimitás? A szakértők szerint igen, de csak akkor, ha adottak bizonyos feltételek. A legtöbb ember számára ugyanis pont a szexualitás az, ami egy párkapcsolatot megkülönböztet egy barátságtól. Ha viszont két olyan ember él együtt, akiknek nem különösebben fontos az intim együttlét, akár hosszú ideig is tarthat a kapcsolatuk. Ha mindkét félnek ugyanannyira alacsony a libidója, akkor valószínűleg nem okoz nekik gondot, hogy nincs közöttük szex. Vannak olyan párok is, amelyek kifejezetten aszexuálisként, vagyis szexuális vágyak nélküliként definiálják magukat. Hasonló a helyzet, ha valamelyik partnernek olyan egészségügyi problémája van, amely átmenetileg, vagy véglegesen akadályozza a szexben – ilyenkor a pár döntése, hogy hogyan birkóznak meg a helyzettel, amelyet az alapbetegség már eleve komolyan megterhel. Akkor is együtt maradhat szex nélkül is egy pár, ha a közös életüknek más aspektusait, például a gyerekeke felnevelését, vagy a közös céljaik megvalósítását többre becsülik, mint a szexualitást.

Fotó: Pixabay.com

Ha azonban a szex hiánya gondot okoz, akkor az akár a kapcsolat végét is jelentheti. Ha a pár tagjainak különböző a libidója, és ez veszekedéshez, vagy akár a szexet jobban kedvelő fél megszégyenítéséhez vezet, az hamar alááshatja a kapcsolatot. Ugyanígy az is ártalmas, ha a szexhiány egy mélyebb kapcsolati probléma jele, vagy az eltérő igények miatt hűtlenséghez vezet.

De vajon mit lehet tenni? Először is érdemes őszintén feltárni, mi vezetett a szexuális életetek hanyatlásához. Vajon volt olyan viselkedés, ami kiválthatta ezt? Az is fontos, hogy őszintén tudjatok beszélni a problémáról, ne kerülgessétek a témát. Természetes, hogy ez először kellemetlen, mégis érdemes vele foglalkozni. Ezután, ha mindketten meg akarjátok javítani a helyzetet, először a romantikus randizásra találjatok időt és alkalmat – ne feltétlenül azért, hogy szex legyen belőle, hanem az érzelmek felébresztése kedvéért. De az sem szégyen, különösen stressze életmód és időhiány esetén, ha előre betervezitek a szexre szánt időt. Végső esetben pedig egy szexterapeuta felkeresése is jó ötlet lehet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a legnagyobb gödör, amelyet ember valaha ásott a Földön - képek

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

mandiner.hu

Csak Szlovákia maradt Magyarország mellett – fontos szövetséges fordított hátat

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZEX & MÁS

Miért lépünk félre? Kiderült az igazság, nem a rossz kapcsolat a felelős érte

SZEX & MÁS

"Én voltam a nászajándék – esküvőjén édeshármasoztam a legjobb barátommal"

SZEX & MÁS

Sokkal nagyobb az esélye, hogy más gyerekét neveled tudtodon kívül, mint hinnéd!

SZEX & MÁS

A busz mellett szexelt a buszsofőr: kilesték őket

SZEX & MÁS

Szerelmi teszt: harcos amazon vagy a kapcsolatodban? Most kiderül!

SZEX & MÁS

"Nem vagyok aranyásó" - 60 éves férfit vitt ágyba a 25 éves nő

SZEX & MÁS

Kilyukadt Júlia melle a sok simogatástól