SIKK

Észre se veszed: Ez a 7 ártalmatlan szokás teljesen hazavágja a hajadat

Sokszor hiába mindenféle házi praktika vagy drága kondicionáló szer, fénytelen és száraz marad a hajkorona. Mindennek néhány hétköznapi apróság lehet az oka, amit szinte mindenki rosszul csinál. Mutatjuk, mit kell kerülni!
  • Szerző:

A hajad roppant érzékeny: nem csupán arra, hogy milyen sampont és balzsamot használsz, de az időjárástól kezdve a vitaminokon át minden befolyásolja, hogy szép lesz-e a frizurád. Normál esetben napi 50-100 hajszálunk hullik ki, de ha valami probléma van, ennek a sokszorosa is lehet – és akkor még a fénytelen frizuráról, a korpásodásról vagy a töredezettségről nem beszéltünk. Bár az ember mindent megtesz, hogy egészségesen tartsa a hajkoronáját, vannak olyan apró szokások, amik kifejezetten a hajkorona ellenségei. Mutatjuk, mitől óvakodj, ha szép frizurát akarsz!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

1. Ne koplalj

Fotó: Pixabay.com

Már az is durván meglátszik a hajadon, ha kihagyod néhanapján a reggelit; de ez érvényes a többi étkezésre is. A szervezetet megviseli, ha hosszú ideig éhezteted, és csak ritkán adsz neki táplálékot. Természetesen ez kihat a hajad állapotára is: elvékonyodhatnak a hajszálak, és intenzívebben hullanak. Ez akkor is igaz, ha brutális, koplalós diétát tartasz.

2. Kerüld a szoros kontyokat

Fotó: Pixabay.com

A magasra kötött lófarok, parketta fonás vagy összetekert konty jól mutat és elegáns, de ha mindig így viseled a frizurád, a hajtövekre folyamatos feszítő hatást gyakorolsz. Emiatt pedig sérülnek a hajhagymák, elvékonyodnak a hajszálak, és ha kihullanak, lassabban nő az utánpótlás. Lazíts egy kicsit a kontyodon, és amikor csak lehet, engedd ki a hajad.

3. Ne blicceld el a hajmosást

Ha csak hetente egyszer mosod meg, a por, a bőr elhullott hámsejtjei és a zsírosodás miatt kevesebb hajad fog nőni, és ahogy telik az idő, egyre ritkább lesz a hajkoronád. Érdemes legalább hetente kétszer alaposan megmosni, hálás lesz érte!

4. Óvakodj a forró zuhanytól

Fotó: Pixabay.com

Akármilyen jólesik a meleg víz a fejbőrödnek, a hajadnak kárt okozol vele: a túlságosan meleg víz ugyanis dehidratálja a hajszálakat, így a hajad száraz, töredezett lesz. Érdemes kicsit lejjebb venni a hőfokot, és az öblítést lehetőleg langyos vízzel csináld.

5. El a kezekkel a fejbőrtől!

Fotó: Pixabay.com

Nyilvános helyen egy nő se vakargatja a fejét, de otthon megeshet; méghozzá úgy, hogy észre se veszed. Érthető, hogy van, amikor jólesik, de ha jót akarsz a hajadnak, akkor gyorsan felejtsd el a vakarózást! Erősen károsítja a hajhagymákat.

6. Finoman bánj a nedves hajjal

Fotó: Pixabay.com

Rosszul viseli, ha durván egyengeted ki a gubancokat a fésűvel, téped, húzod, hogy minél előbb elkészülj. A rendszeres húzás miatt megsérülnek a hajhagymák, pláne, ha mindezt úgy teszed, hogy vizes a hajad. Azelőtt fésüld meg a hajkoronád, mielőtt benedvesítenéd; határozott, egyenletes mozdulattal húzd végig a fésűt a tövektől a hajvégekig. Hajmosás után pedig ne dörgöld a törölközővel, csak itasd le róla a vizet.

7. Felejtsd el a tekergetést

Fotó: Pixabay.com

Sokan észre se veszik, hogy napközben milyen gyakran babrálnak a tincseikkel. Ha te is a hajtekergetők táborába tartozol, akkor van egy rossz hírünk: a frizura rosszul viseli, ha folyamatosan babrálják, ráadásul a kezeddel fertőzéseket is a hajadra vihetsz. Kösd le valami mással az ujjaidat, forgass közöttük egy tollat, a hajad hálás lesz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?