Létrehozva: 2020.03.28.

Porszívózd le még a plafont is, új tanácsok koronavírus esetére

Moss kezet mosogatás után és előtt, de még azután is, amikor teleraktad a mosogatógépet. Új egészségügyi tanácsok koronavírus-járvány esetére. Nem árt még a plafont is leporszívózni!

Lisa Ackerley, a Brit Királyi Közegészségügyi Társaság elnöke azt tanácsolta a briteknek, hogy még inkább legyenek óvatosak. Persze nagyon fontos a gyakori kézmosás, de bizonyos háztartási tevékenységek előtt, és/vagy után mindenképpen ajánlatos alaposan megmosni a kezünket.

Ilyen például a mosogatógép betöltése és a piszkos ruhák behelyezése a mosógépbe. Kerülendő a hajlakk és a száraz sampon és ajánlatos leporszívózni még a plafont is!

A legeslegfontosabb persze az, hogy ha beteg van a családban akkor azt a lehetőségekhez képest a lehető leginkább elkülönítsük.

Azt is tekintsük már magától értetődőnek, hogy ha valaki „odakintről” érkezik vissza a lakásba, legyen szó bevásárlásról vagy akár kutyasétáltatásról azonnal vegye le a cipőjét és mosson jó alaposan kezet.

De ajánlatos kezet mosni a mosogatógépbe való bepakolás előtt, de még inkább akkor amikor kiszedjük a tiszta edényeket. Hiszen nagy felelőtlenség piszkos kézzel összefertőzni azokat a tányérokat, evőeszközöket amiket aztán a csalód összes tagja használni fog.

Ugyanez vonatkozik a mosásra is. Alapos kézmosás kell, hogy következzen miután a szennyes ruhát betettük a mosógépbe és ugyancsak kezet kell mosni mielőtt hozzá látnánk kiszedni őket. Itt is nagy felelőtlenség mosatlan kézzel megfertőzni a tiszta ruhaneműt, akaratlanul is megfertőzve az egész családot.

Azt mondják, hogy az öblítők használata sem javasolt ilyenkor, mert az öblítők egy olyan védőréteget képeznek a ruhaneműk szövetén, amin még jobban megtapadhat a környezet pora.

Aki autóval közlekedik annak érdemes antibakteriális törlőkendőt tartani a kocsiban és amikor beszáll a kocsiba alaposan megtörölni a kezét, mielőtt bármihez is hozzáérne az autó belső terében. Ha nincs fertőtlenítő kendőnk még egy nedves törlő is többet ér a semminél és az is eltávolíthatja a szennyeződés jelentős részét. A használt törlőkendőket aztán ajánlatos egy külön zacskóban tartani és kidobni.

Érdemes hetente egyszer a szobák falát és mennyezetet is leporszívózni, mielőtt hozzálátnánk a padlóhoz. Még inkább ajánlatos mostanában a mikroszálas törlőkendők használata, amelyek kétszer-háromszor annyi port képesek összegyűjteni.

Lisa Ackerley, a Brit Királyi Közegészségügyi Társaság elnöke azt is álítja, hogy a lakásban található por 60-70 százaléka az emberi bőrből származik, a saját elhalt bőrszöveteink hullanak a földre. Szerinte jelentősen csökkenthető az otthoni por mennyisége, ha a ház minden lakója rendszeres végez bőrhámlasztást, például bőrradírozásra is alkalmas tusfürdők segítségével.

Nagyon fontos higiéniás előírás, hogy a csap és zuhanylefolyókat a szokásosnál gyakrabban tisztítsuk!

Ajánlatos kint a szabadban, nyitott ablakon kihajolva vagy az erkélyen naponta többször alaposan kikefélni a hajunkat. Így el tudjuk távolítani belőle a kültéren rátapadt port, illetve kifésülhetjük a fejbőr vírusokat is hordozni tudó elhalt szemcséit. Ugyanez érvényes a háziállatok, kutyák macskák bundájára is ami nyilvánvalóan tele van porral, ami az egyik legjobb vírushordozó. Még fontosabb lesz ez a meleg idő beköszöntével, amikor az állatok vedleni kezdenek és a bundájuk tele lesz elhalt poros szőrrel.

Amennyire csak lehetséges a nők szintén ne a lakásban sminkeljenek, ugyanis a szakemberek szerint a sminkeszközök nagy része, különösen a púderek nagymértékű porképző tényezők. A porban pedig könnyen helyet találnak maguknak a vírusok.

Ajánlatos kerülni a hajlakk és a száraz sampon használatát is, amelyek mint porfogó vagy porképző anyagok. Bármennyire is meglepő ez vonatkozik a hajzselékre és a hajformázó habokra is, amelyek megszáradva, mind-mind porrá válnak és szállnak a levegőben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő, új képeken a Melrose Place sorozat egykor gyönyörű színésznői

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

metropol.hu

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

origo.hu

Meglepő véleménye van a modellkedésről Kiszel Tünde lányának

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban