OTTHONKA

Trükkök, amiket ismerned kell: Így könnyíti meg a vasalást az ecet

A vasaló karbantartására, kis balesetek orvoslására is kiváló ez a házi csodaszer. Arról nem is beszélve, hogy beszerzése egyszerû és olcsó!

Öt nagyszerű és hasznos trükköt mutatunk: mire használhatod vasaláskor az ecetet.

1. Vízkő a tartályban

Csapvizet öntesz a tartályba a gőzölős vasalóba? Bizony, egy idő után a szerkezetben lerakódik a vízkő. És nem csak ott, hanem a finom kis lyukak is eltömődhetnek, ahol a vizet kispricceled. Ne ess kétségbe. Tölts bele ecetet, állítsd a talpára, és kapcsold be gőzölésre. Miután az ecet elpárolgott, töltsd tele tiszta vízzel. Ezt is gőzöltesd el. Végezetül öblítsd ki a tartályt tiszta vízzel.

Tipp:

Előzd meg a macerát, használj a vasalódhoz tisztított vagy desztillált vizet. Természetesen a vasaláshoz árusított speciális víz is jó, csak igen drága.

2. Égésnyomok a vasalón

A rendszeresen használt vasalón előbb-utóbb megjelennek a csúf, barnás égésnyomok. Az ecet itt is csodát tehet. Készíts tisztító pasztát: egy lábaskában melegíts fel 1:1 arányban sót és ecetet. A lágy kencét vidd fel a vasaló talpára. Egy kis rongy vagy vatta segítségével dörzsöld le az égésnyomokat. Tiszta vizes ruhával öblítsd le, majd töröld szárazra.

3. Régi élek eltüntetése

Átalakítottad a ruhádat, vagy utálod az éleket a nadrágodon. Nem probléma! Az ecet itt is a segítségedre lehet. Egy tiszta ruhát márts be ecet és víz fele-fele arányú keverékébe. Töröld át az eltüntetendő régi hajtást vagy élt. Hogy még biztosabb legyen, a kicsavart ruhát tedd az él alá, amikor forró vasalóval átvasalod.

4. Éleket szeretnél vasalni

Kedvenc nadrágodon eltompultak az élek, vagy a kabátod hajtókája nem áll úgy, ahogy szeretnéd? Itt is ugyanaz az eljárás, csak kissé erősebb keverékre van szükséged. 2 rész ecethez keverj 1 rész vizet, ebbe márts egy vékony ruhát vagy öreg textilzsebkendőt. Takard le az élezni kívánt ruhaszakaszt, és menj át rajta forró vasalóval.

5. Égésnyomok eltüntetése a ruháról

Sajnos nem mindent lehet eltüntetni, de az enyhe égésnyomokat igen. Az inggallér a legérzékenyebb rész. Ha észreveszed, hogy elszíneződött, töröld át ecetes ruhával, majd tiszta vizessel. Vedd kisebbre a vasaló hőmérsékletét, és így vasald át!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?