OTTHONKA

Ezeket a szobanövényeket szerezd be, ha a fűtés miatt száraz a levegő

A fűtési szezonban rengeteg panaszt okozhat az alacsony páratartalom a lakásban. Szerencsére a száraz levegő szobanövények segítségével is javítható; mutatjuk, milyeneket érdemes választanod!
  • Szerző:

A lakásban az ideális páratartalom 40-60 százalék között van; ám télen sokszor jóval ezalatt van ez az érték. A száraz levegő szobanövények segítségével is orvosolható, és érdemes is párásítani, hiszen a fűtés bekapcsolásával rengeteg kellemetlen tünetet okoz, ha túl alacsony a páratartalom. Kiszárad a bőr, kellemetlen viszketés léphet fel, de az égő szemek, kaparó torok és a száraz köhögés is azt mutatja, hogy érdemes növelni a páratartalmat. Hosszú távú károk is felléphetnek, például a kiszáradt nyálkahártyák miatt fogékonyabbak leszünk a felső légúti megbetegedésekre, könnyebben leteríthetnek bennünket a vírusok. A száraz levegő szobanövények segítségével hatékonyan párásítható, és ráadásul ezek a növények mutatósak is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem csupán azért érdemes sok szobanövényt tartani, mert szépek! (Fotó: pexels.com)

1. Anyósnyelv

Csíkos leveleivel igencsak dekoratív az anyósnyelv (Fotó: Shutterstock)

Bár kezd kimenni a divatból, még szerencsére elég sok lakásban megtalálható ez a strapabíró, igénytelen növény. Csíkos leveleivel igencsak mutatós, ráadásul jó nagyra is megnő – és mindemellett rengeteg oxigént termel, valamint semlegesíti a káros anyagokat. Légtisztító hatása miatt kevesen választják, pedig érdemes, hiszen emellett párásítja is a száraz levegőjű lakásokat.

2. Korallvirág

Ez a mutatós virág hatékonyan tisztítja a levegőt (Fotó: Shutterstock)

Ez a mutatós szobanövény remekül viseli a szárazságot, és kevés öntözést igényel, hiszen a leveleiben tárolja a vizet. Segít abban, hogy tökéletes legyen a mikroklíma a lakásban.

3. Csokrosinda

Elpusztíthatatlan a csokrosinda (Fotó: Shutterstock)

Egy 2015-ös kutatás eredménye alapján az egyik legjobb párásító növény a csüngő csokrosinda. Emellett tisztítja a levegőt, és gyerekjáték a gondozása, igazi elpusztíthatatlan, kezdőknek való szobanövény.

4. Fikusz

Hagyjunk sok helyet a fikusznak, mert villámgyorsan óriásira nő (Fotó: Shutterstock)

Az egyik legnépszerűbb szobanövény, ami rengeteg port megköt, és nedvességgel telíti a levegőt. Fantasztikusan mutat a lakásban, de arra érdemes előre gondolni, hogy hatalmasra megnő, így csak akkor vegyél, ha biztos vagy benne, hogy később is elfér a lakásban.

5. Aracea pálma

Különleges hangulatot varázsol otthonunkba a pálma (Fotó: Shutterstock)

Ha párásítani akarsz, a legjobb választás a pálma, hiszen a hatalmas levelek rengeteg nedvességet juttatnak a levegőbe. Nem túl körülményes a gondozásuk, de arra figyelni kell, hogy mindig legyen nedves a föld a cserépben, és szeretik, ha egész nap éri őket a természetes fény. Akárcsak a fikusz, a pálma is nagy helyet igényel.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Házi szaloncukor egyszerűen
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?