OTTHONKA

Itt a raklap új élete, így készíthetsz a legolcsóbban magaságyást

Berobbant a tavasz, most van itt az ideje előkészíteni a kertet! Mutatjuk, hogyan állíthatsz össze raklapokból magaságyást; garantált a bőséges termés ezzel az olcsó megoldással.
címkék:
  • Szerző:

Raklapból magaságyást készíteni egyáltalán nem ördöngösség, ráadásul minimális barkácstudással és kézügyességgel is kivitelezhető. Akik homokos, vagy agyagos talajon gazdálkodnak, azoknak nem kell bemutatni, micsoda hatalmas előnyei vannak a magaságyásban való termesztésnek; hiszen így nem kell óriási pénzeket beruházni arra, hogy az egyébként terméketlen talajt termőre fordítsuk. De a magaságyást azok is imádják, akik egészségi okuknál fogva már nem tudnak hajolgatni, guggolni; és az sem elhanyagolandó szempont, hogy a magasabbra ültetett növényeknek nem ártanak a talaj menti fagyok. Tehát: ha van otthon elfekvőben némi raklap, vagy tudsz ingyen beszerezni, akkor építésre fel!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fillérekből készíthetsz raklapból magaságyást. Fotó: Pixabay.com

Olcsón és gyorsan kész

Fotó: Pixabay.com

Az összeállításhoz mindössze négy raklapra, csavarokra, csavarhúzóra és egy fűrészre lesz szükséged. A kibéleléshez be kell szerezned geotextíliát, és, ha önöntözőre szeretnéd készíteni, akkor dréncsövet vagy szaporítótálcákat, illetve egy fél méteres slagdarabot. Ha ingyen jutsz raklaphoz, akkor nevetséges összegből kész lesz az ágyás.

Így állítsd össze raklapból magaságyást

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cat Torres (@radiantstormphotography) által megosztott bejegyzés

A raklapokat méretre is vághatod, de simán össze is csavarozhatod a négy elemet. Ezután béleld ki a belsejét geotextíliával, és készen is van. Az önöntöző ágyás esetében a béleléskor a raklap kétharmadáig tedd a fóliát, erre fektesd le a dréncsövet, vagy a szaporítótálcát. Ezt takard be geotextillel, hogy a föld ne tudjon a tálcákba folyni. A félméteres slagdarabot állítsd az ágyás sarkába úgy, hogy a szaporítótálcákig érjen; itt tudod majd megtölteni vízzel az ágyást. Az önöntöző magaságyást általában elég hetente egyszer feltölteni vízzel.

Nem mindegy, milyen a föld

Balkonkert 02

Fotó: Pixabay.com

Lehetőleg olyan ültetőközeget válassz, ami vízáteresztő, és egyben vízmegtartó is. A legjobb a komposzt, tőzeges kókuszrost és virágföldes keverék. Van, aki úgy rétegezi a termőközeget, ahogyan a komposztban találhatók az anyagok: vagyis alulra ágnyesedék kerül gyümölcsfa metszésből, fölé vékonyabb ágdarabok, majd őszi levél, komposzt, és a végén virágföld. Az biztos, hogy a növényeid hálásak lesznek érte, és egy ilyen magaságyást 3-4 évig is használhatsz. Megéri kipróbálni, főleg, ha nem tudsz mit kezdeni a felesleges raklapokkal otthon.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?