OTTHONKA

Nyaralni indulsz? Íme, a trükkök, hogy ne menjenek tönkre a virágaid

Egyszerû és olcsó módszereket mutatunk, melyek segítségével növényeidet szebben, egészségesebben találod, mint ahogy otthagytad őket.

Végre itt a szabi! Nyakadba veheted a világot. Muszáj is kikapcsolódni! Elfelejteni mindent, amitől egész évben zsongott az agyad.

Mindent megszerveztél, hogy kikapcsolódásod tökéletes legyen: Gyönyörű lakásodat szuperbiztos riasztórendszer védi. De még itt vannak az élőlények!

A kutyádat már elvállalta a barátnőd, ám nem találtál senkit, aki naponta elzarándokolna  a virágaidhoz. Mégse kell aggódnod a házi dzsungeled miatt. Több olyan egyszerű és olcsó módszert mutatunk, melyek segítségével növényeidet, hazatérve, teljes boldogságban találhatod.

Kaktuszok, pozsgások

Akikkel nem kell törődnöd: kaktusz, kövirózsa, aloé, agavé, szanzavéria, varjúháj. Ezek a növények hónapokig elvannak víz nélkül. Igazi szomjazó fakírok. Tedd őket árnyékba, távolítsd el róluk a bimbókat, virágokat. Így még sokkal tovább bírják.

Egyszemélyes üvegház

A kisebb növényeket saját, miniatűr fóliasátorral védd a gyors kiszáradástól. Szúrj a növény földjébe, egymástól távol, 3 hurkapálcikát vagy nádat. Boríts rá egy nejlon zacskót úgy, hogy sehol ne érjen a növény lombjához. Alul gumigyűrűvel rögzítsd a sátrat a cseréphez.

Ha hosszabb ideig leszel távol, akkor ezzel egészítsd ki: egy tálba szórj agyag granulátumot, önts rá vizet, és erre állítsd a mázatlan cserepet. Az egészet borítsd le nejlonzacskóval, és legalul rögzítsd.

Öntözőrendszeres locsolás

Készíts házi öntözőrendszert, mely egyenletesen adagolja virágaidnak a nedvességet. Helyezz a növények közelébe, náluk magasabbra egy nagy kannát vagy tartályt, tele vízzel. Minden növényhez külön zsinór (madzag, cipőfűző) vezessen. (A nagyobb növényekhez akár 2 vagy 3 madzag is juthat). Az egyik vége lógjon a víztartályba. (Hogy ne jöjjön fel, köss rá nehezékül egy kis követ). A másik felét vezesd a növény földjébe pár centiméter mélyen.

Kupakos automata öntözés

Egy fél literes (nagyobb növény esetén 1 literes) palack kupakjába egy szög és egy kalapács segítségével üss egy pici lyukat. Töltsd meg a tartályt vízzel, csavard rá a lyukas kupakot, majd kupakkal lefelé állítsd a növény földjébe.

Kavicsos ágy

Egy nagy méretű, lapos tálcát helyezz a lakás árnyékos pontjára. Szórj bele agyag granulátumot, nagy szemű sódert vagy kavicsot. Öntsd fel vízzel majdnem a kavics tetejéig. Állítsd bele a cserepes növényeket. A párolgó víz pár napig pótolja a szükséges vizet.

Törülköző ágy

Jól áztass be egy kikopott, régi törülközőt vagy más vastag textíliát. Helyezd a lefolyó közelébe vagy a kádba. Tedd rá a cserepes virágot.

Újság

A nagyobb növények földjére boríts vastagon, több rétegben, jól benedvesített újságpapírt.

Pelenkázd be a virágaidat

Ha nincs sok növényed, ez is jó módszer: az indulás előtti napon ültesd át a virágokat. Az alaposan beáztatott, új, nagyobb cserép belsejében, az oldalfalat vastagon béleld ki jól benedvesített pelenkával. Ezután állítsd bele a növényt, és szórd tele a cserepet friss földdel.

A nedves pelenka visszatartja, lelassítja a cserép párolgását. A friss föld ellátja a kellő tápanyaggal, és szebben látod viszont, mint ahogy otthagytad.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?