OTTHONKA

Ne hagyd elgazosodni a kertedet! Ezek a legjobb módszerek

Itt a tavasz, kezdődik az örök küzdelem a gyomok ellen. Ne várd meg, míg kikelnek. Védekezz előre! Mutatjuk, milyen hatásos módszereket vethetsz be ellenük, és melyek nem ajánlottak.

Állítsd meg a pitypangot, a pirók-ujjasmuhart és a többi gazt! A gyomok nélkül sokkal jobban mutat a kerted.

1. Várj egy kiadós esőre

A leghatékonyabb módszer, ha tövestől kihúzgálod a gazt.

Ehhez várj meg egy jó kis kiadós esőt. Fellazítja a talajt, és utána sokkal könnyebb a tisztító művelet. A makacs gyökerekhez illessz egy kosszú pengéjű kést vagy egy hosszú csavarhúzót. Így könnyebben megszabadíthatod a kertet a ragaszkodó gyomtól.

2. Védekezz előre

A védekezést a gyomok ellen kezdd el, még mielőtt feltűnnek. Teríts talajvédő takarót a megvédendő területre. Hordj rá szalmát vagy mulcsot. Ez a fizikai akadály meggátolja, hogy a gyomok magjai egyáltalán kikeljenek.

3. Mulcs

Mire jó? Megtartja a vizet, kevesebbet kell öntözni. Eltakarja a földet a napsütés elől, így ott nem kelnek ki magok, a gyomé sem. Porhanyós marad a föld, mert nem veri föl az eső. Hűvösen tartja a földet, még a legnagyobb hőségben sem forrósodik fel. Csinos, rendezett hatást kelt a kert. A különféle, színes virágokkal egészen rendkívülit alkothatsz, ha energiát fektetsz bele, és geometrikus mintákat készítesz belőlük.

Mulcs nélkül ez nem sikerülhet. A mulcsot körülbelül 5 cm vastagságban kell elszórni. Vásárold meg a legolcsóbbat, majd takard le vékony rétegben a tetejét egy tetszetősebb kivitelűvel. Olcsó mulcs helyett akár újságpapírt is leteríthetsz.

4. Lefejezés

Ha nincs időd gyökerestül kihúzgálni a pitypangot, folyamodj a leggyorsabb, de még hatékony módszerhez: fejezd le a virágokat. Így a a tő nem hoz új magokat. Illetve egyelőre nem, mert hamarosan igyekszik új virágokat nevelni. Ugyanakkor tudod kell, ez csupán átmeneti megoldás.

5. Hagyd a gyepet hosszabbra nőni

Ne vágd mindig rövidre a pázsitot. Hagyd, hogy 5-9 centiméteresre nőjön. Egészségesebb lesz, és kevésbé fogékony a gazosodásra. Az erős gyep megfojtja a gyomokat.

6. Legkisebb rés

Ha ásóval távolítasz el egy gyomot, próbáld meg ezt a műveletet a legkisebb sérüléssel megtenni. Amikor a pázsiton rést ütsz, ott azonnal megjelenhetnek a rejtetten jelen lévő gyomok.

7. Alkalmazz élő gyomirtót

A kecskék nem csak végtelenül kedves állatok, de a legjobb őrök a gazok ellen. Oda is elérnek, ahová a gép nem. Legelés közben patáikkal forgatják a földet. Arról nem is szólva, hogy folyamatosan trágyázzák is.

8. Forró víz

Durva beavatkozás, de például a járólapok réseinél nagyon jól alkalmazható ez a módszer. Egyesek sót és ecetet használnak ehhez a művelethez. Csakhogy a só aztán máshová is eljut. Nem csupán a növényeknek árt, de hosszú távon a járda anyagát is kikezdi. Nem hasznos a kertben. A másik, nem ajánlott anyag a kertben az ecet. Ez is hatékony gyomirtó, ám megváltoztatja a föld pH értékét, ami nem ajánlatos. A savas földet nem sok növény kedveli.

9. Lángszóró

Propánbután gázzal működő, kézi lángszóróval is kiégetheted a nemkívánatos gyomokat. A gazokkal folytatott kemény harcban, bizony már mindent kénytelen bevetni az ember.

10. Biztonsági kőszegély

Elválasztó falat húzni a virágok, a pázsit vagy a zöldséges ágyások köré egy hosszan tartó megoldás. Szerezz be öntött kőlapokat. Vágd 20 cm-es, szilánk alakú darabokra, és kalapáld őket a földbe, szorosan egymás mellé.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?