OTTHONKA

Így takaríts ki a lakásban, hogy végleg elűzd a molyokat

A picike moly kikelt lárvája a legdrágább ruhát is gyorsan viselhetetlenné rágja. Ha észreveszed a nyomait, az már súlyos fertőzést takar. A kiirtásuk komoly feladat. Illatokkal elriasztani csak részben lehet őket, a cél a lakás tökéletes molytalanítása.
címkék:

Megkeserítik életünket ezek a picinyke kis lepkék. Ügyesen szakosodtak részben az élelmiszerre, részben a ruhaneműre. Diólevél, rozmaring, levendula a polcokon…, a helyzet mégsem javul lényegesen.

Persze, hogy nem. A molyokhoz gyökeres megoldás kell. Most eláruljuk a ruhamolyok végleges eltüntetéséhez vezető utat.

Mit szeretnek a molyok?

A sötét, meleg, nedves, nem tökéletes tisztaságú helyeket keresik, különös előszeretettel a ritkán mozgatott ruhákat.

A petéket ide helyezik. A kikelt lárvák a természetes eredetű anyagokkal táplálkoznak. Apró lyukakat rágnak a ruhában, melyet a mosás még tovább tágít.

A ruhákon kívül még hová petézhetnek a molyok?

A kanapé gyűrődéseibe, a szőnyeg szálai közé, takarítatlan sarkokba, képkeret vagy fali díszek hátuljára, de akár a fésűre is.

Minden, ami poros, ugyanis kiváló táplálék a moly számára, mert rengeteg szerves anyagot is tartalmaz.

A megoldás az alapos takarítással kezdődik.  

Takarítás

A legeldugottabb helyeket is át kell porszívózni. A peték ezáltal a porzsákba kerülnek. Nagyon fontos, hogy takarítás után alaposan tisztítsuk meg a porzsákot is, nehogy később ott keljenek ki.

Szellőztetés

Napi rendszerességgel szellőztessünk. A friss fuvallatot nem kedvelik a molyok. Jó idő esetén időnként hosszabban is szellőztessünk. Az összes nyílászárót egyszerre nyissuk ki, hogy a levegő az egész lakást átjárja.

A szőnyegeket, párnázott bútorokat is érdemes kiporolni, szellőztetni. Ha van rá mód, legjobb a szabadban.

A nem használt ruhákat egy-egy száraz napon függesszük ki, hogy a szél jól fújja át.

Mosás

Mossuk át a takarókat, függönyöket. Ezeken sok por telepszik meg, mely vonzza a molyokat. Az ajánlott hőfok szerinti legmagasabb hőfokon mossuk ki őket. Minden öblítéshez adagoljunk egy csészényi ecetet is.

Szekrények

Mialatt kipakoltuk az összes ruhát, és kint lengeti őket a szél, ecetes vízzel töröljük át a szekrény minden polcát, szegletét. Fertőtleníti a helyet, és elűzi a molyokat.

Mielőtt visszapakoljuk a ruhákat, a szekrényt jól szárítsuk és szellőztessük ki. A biztonság kedvéért, no meg a kellemes illatért szórjunk a polcokra levendulát vagy kenjük be levendula illóolajjal.

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?