OTTHONKA

Eldugult a mosogatód? Így hozd rendbe gyorsan

Ne ess kétségbe, és ne hívj mindjárt szerelőt. Minden kéznél van, hogy saját magad, ingyen megoldd a problémát. Csak egy kis idő és pár olcsó házi szer kell hozzá.

Ha nem folyik le a víz, ne reménykedj, hogy egyszer csak magától rendbe jön. Azért nem kell mindjárt vízvezeték szerelőért kiáltanod. Ne gondolkodj drága, ártalmas kémiai szerekben sem. (Ezek nemcsak roncsolják a csövet, de mérgezik a folyókat is). Te is meg tudod csinálni, méghozzá olcsón, házi szerekkel, egy kis elszántsággal. És minél korábban látsz hozzá, annál kevesebb gondot fog okozni a művelet.

Egyáltalán, mi okozza a dugulást?

Egy idő után természetesen a lerakódott vízkőtől beszűkül a lefolyó. Csak az a baj, hogy a vízen kívül még nagyon sok minden más is belekerül. Tojáshéj, olaj, kávézacc, ezek mind nem odavalók, eltömíthetik. A kávézacc beletapad az olajba, lerakódik a cső oldalára, és idővel megszilárdul. Ez az egyik legnehezebben eltávolítható akadály.

A használt sütőolajat gyűjtsd külön műanyag tartályban, és add le valamelyik benzinkútnál.

A húscafatok, magas keményítő tartalmú ételmaradékok (tészta, krumpli, rizs), vagy rostban gazdag növényi részek (zeller, kukorica, stb.) se landoljanak a lefolyóban. Hogy ezt megakadályozd, használj szűrőt.

Házi módszerek

1. Pumpa

Mielőtt nekilátnál, egy vizes ronggyal takard le a szellőző nyílást. A dupla medencés mosogató másik felét is fedd le vagy dugaszold be.

Önts a tartályba elegendő meleg vizet, majd a kézi lefolyó pumpával 8-10-szer, erőteljesen próbáld elmozdítani a dugulást.

2. Szódabikarbóna és ecet

Merd ki a távozni képtelen vizet a mosogató medencéből. Szórj fél csészényi szódabikarbónát a lefolyóba, majd önts rá fél csésze ecetet. A nyílást dugaszold le. A nagy pezsgéssel járó kémiai reakciót 15 perc múlva egy liternyi forró vízzel öblítsd le. Ismételd meg párszor a műveletsort.

3. Szódabikarbóna és só

Szórj 1 csésze szódabikarbónát és fél csésze konyhasót a száraz lefolyóba.

Hagyd dolgozni néhány órán keresztül vagy egy éjen át, majd öntsd nyakon 2 csésze forrásban lévő vízzel. Ezt is érdemes ismételni. (Közben újra próbálkozhatsz a pumpás módszerrel).

4. Ruhafogas

Egy fém ruhaakasztót hajlíts egyenesre. A görbén maradt akasztós részét dugd a lefolyóba, és próbáld meg kihalászni vagy továbblökni a beszorult akadályt.

5. Bátrabbaknak csőgörény!

A barkácsáruházakban beszerezheted az ügyes drótspirált.

Ezzel még mélyebbre tudsz hatolni a lefolyócsőben. Fel-le mozgatva a már kissé feloldott vízkőből is le tudsz vele sodorni egy keveset.

6. Szifon

Ha mindez nem segít, a szifon kitakarítása következik. Helyezz egy vödröt alá, hogy felfogja a lezúduló vizet.

Csavard ki a szifont, és gumikesztyűt húzva a kezedre, alaposan tisztítsd ki. A visszacsavarásnál ügyelj rá, hogy a tömítőgyűrű a helyére kerüljön.

Ezután légy kicsit körültekintőbb, mi kerül a lefolyóba.  Megelőzésként havonta ismételd a második pontban leírtakat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?