ÉLETMÓDI

Nagyon durva, mi történt az apukával, aki bement a tengerbe fürödni

A festői, pálmafás floridai partok egyre több áldozatot szednek, de nem cápadámadások okozzák a sorozatos tragédiát!
  • Szerző: Ripost

Csak az elmúlt egy évben legalább három ember halálát okozta a húsevő baktérium, Florida államban tíz fertőzéses megbetegedést jelentettek. Az áldozatok mindannyian fürdőztek az óceánban.

Úgy indul, mint egy sima megfázás

A baj oka bizonyítottan a vibrio vulnificus baktérium, mely a sós természetes vizekben hamar elszaporodik, ha a vízfelszín hőmérséklete tartósan 13 Celsius fok felett van.

A baktérium kétféleképpen juthat az emberi testbe: a bőr sérülésein, például nyílt sebeken, karcolásokon keresztül, vagy nyers kagylók, rákok fogyasztásával. A beteg először gyengének érzi magát, majd belázasodik. A seb környékén elsötétül a bőr színe, majd rövid idő után bedagad és egyre nagyobb területen begyullad. Később fekélyek vagy hólyagok jelennek meg, majd a szövetek elhalnak és elfeketednek. Háromból egy beteg belahal a fertőzésbe, amit csak kórházban, antibiotikumokkal és szükség esetén műtéttel lehet gyógyítani. A húsevő baktérium fertőzés ritka kórnak számít – de az elmúlt két évben feltűnően sok esetet regisztráltak az Egyesült Államokban.

Észak felé terjeszkedik a kór

Bár a szakértők szerint járványról még nincs szó, mindenképpen aggodalomra ad okot a megbetegedések növekvő száma. A New Jersey-i Cooper University kórházban a 2017-et megelőző nyolc évben egyetlen egy ilyen beteget kezeltek; az elmúlt két évben viszont ötöt. Ráadásul korábban csak a Mexikói-öbölből jelentettek fertőzéseket, most pedig már az északabbra található Delaware-öbölben is betegedtek meg fürdőzők. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a baktérium terjedésének az az oka, hogy az óceánok vize egyre melegebb, így kialakultak számukra a megfelelő körülmények.

 

Idősek és gyengék veszélyben!
A fertőzés kimondottan azokra veszélyes, akiknek valamiért gyenge az ellenállóképességük, például vesebetegségben szenvednek, cukorbetegek vagy rákosok. A baktérium által termelt neurotoxin minden egyes sejtet elpusztít, amivel kapcsolatba kerül, így a lágyrészek lebomlanak, a betegek végül vérmérgezésben halnak meg. Szakértők azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljük az olyan fürdőhelyeket, ahol kedvezők a feltételek a húsevő baktérium számára. Természetes vizekben való fürdés után figyeljük meglévő sebeink környékét.

Az áldozatok köre rohamosan bővül, mutatunk néhány durva esetet, LAPOZZ!


William Bennet

A többgyerekes családapa a floridai Destin közelében strandolt, 12 órával később már betegnek érezte magát. Hamarosan fekete, hatalmas gyulladás jelent meg a hátán, karján és lábain pedig vörös kiütések. A férfi 48 órával ezt követően meghalt. Korábban daganatos betegséggel kezelték.

Ricky Rutherford

Egyik hétvégén Nyugat Virginiában kajakozott a feleségével. Két nap múlva belázasodott, fájdalmasan görcsölt és bedagadt a lába. Másnap az ügyeleten húsevő baktériumot azonosítottak a szöveteiben. A férfit megműtötték, lábát kitisztították, jelenleg is az életéért küzd a kórházban.

Kylei Parker

A 12 éves lány családjával Floridában nyaralt június elején, majd a hazafelé elviselhetetlen lábfájdalomra panaszkodott. Otthon belázasodott, megjelentek rajta a kiütések. Kórházba került, szerencsére időben, ugyanis túlélte a fertőzést. Azóta otthonában gyógyul.

Carolyn Fleming

A 77 éves asszony nem élte túl a fertőzést: június 14-én Coquna Beachen Floridában sérült meg a lába a vízben. A pár centis vágás 2 nap alatt bedagadt, vörös majd fekete lett, és pokoli fájdalmat okozott. A néhány nap kórházi kezelés után két stroke-ot kapott, majd elhunyt műtét közben.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?