ÉLETMÓDI

Melyek a koronavírus-fertőzés egyértelmű tünetei? Nem könnyű a válasz

Nagyon sokan szeretnék tudni melyek is a koronavírus- megbetegedés legjellemzőbb tünetei. Ráadásul az influenzaszezon kellős közepén vagyunk és több tünet nagyon is hasonló.
címkék:
 • Szerző: RIPOST

A hasonlóság oka, hogy a koronavírus is lényegében egy az influenza számos változata közül, ez is egy felső légúti, vírusok okozta, többnyire lázzal és köhögéssel, vagyis felső légúti tünetetekkel jelentkező megbetegedés.

Nyilvánvalóan majd csak a járvány levonultával lehet pontosan megállapítani, hogy mi volt a pontos különbség a különböző influenza megbetegedések között, ma még csak néhány azonnal észrevehető jellegzetesség felismerése segíthet.

Ha valakinek 37 fok fölé megy a láza, úgy 37,7- 37,8 fok tájékán már érdemes óvatosnak lenni, akkor is ha csak egyszerű megfázásról, másfajta influenzáról vagy ne adj' isten koronavírusról van szó. Az esetek nagyon nagy százalékában a száraz, kínzó, majdhogynem folyamatos köhögés a koronavírus egyik jellegzetes tünete. Ugyanakkor vannak olyan más influenzás megbetegedések amelyek szintén ilyen tüneteket okoznak.

A lényeg, hogy láz, köhögés, influenza-szerű tünetek esetén akár koronavírusról van szó, akár nem, a lehető leghamarabb különítsük el magunkat másoktól. Tudjuk, hogy ezt mondani könnyű, a gyakorlatban kivitelezni nem olyan egyszerű, de mégis ez az egyetlen megoldás.

A feladat, hogy a lehető legkevesebb embernek adjuk tovább a fertőzést, ami elsősorban cseppfertőzés útján terjed. Ezért több, mint hiba „ráprüszkölni” másokra, köhögni, tüsszenteni felelőtlenül bele a világba.

És ezért is fontos a kézmosás, hiszen ezek a veszélyes vírusok – és nemcsak a koronavírus, hanem számos egyéb fertőző vírus is, – még különböző fém és műanyag felületeken is napokon át életképesek maradhatnak. Hát még a jó meleg emberi bőrön, ami lényegében a legkedvesebb közegük!

Az alapos, a kézfej minden egyes elemére kiterjedő kézmosás megszakíthatja a fertőzés láncolatát, a vírusok továbbadását. Erről szól az a kérés is, hogy lehetőleg kerüljük még a kézfogást is, hát még a szokásos puszit.

Vegyük csak még egyszer sorra:

 • A leggyakoribb tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés.
 • Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj.
 • Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek.
 • Vannak olyan fertőzöttek is, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.
 • Maradjon otthon, ne menjen közösségbe!
 • Kérjük, hogy ne személyesen menjen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát!
 • A háziorvos telefonon fogja kikérdezni Önt.
 • Ha felmerült a koronavírus fertőzés gyanúja, és
  • a) a tünetei enyhék, és nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, és otthonában a megfelelő elkülönítése megoldható, akkor otthonában/tartózkodási helyén kerül elkülönítésre. A háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a légúti mintavétel céljából. Ennek eredményéről a háziorvos értesíti Önt.
  • b) a tünetei súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás) és/vagy rizikó csoportba tartozik, illetve az otthoni elkülönítés nem megoldható (pl. rizikócsoportba tartozó családtagja van) az OMSZ a területileg illetékes infektológiai osztályra vagy járványkórházba, vagy a COVID-19 beteg ellátására kijelölt egyéb intézménybe/osztályra szállítja Önt, ahol az elkülönítése, az ellátása és a mintavételezés megtörténik.
 • A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek és laborvizsgálatot végeznek, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőzött-e vagy nem.
 • Ha a laboreredmény megerősíti, hogy Ön koronavírussal-fertőzött, akkor kórházi megfigyelés (karantén) alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.
 • Nagyon fontos tudni, hogy ha még meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben – az influenzához hasonló tünetekkel – enyhe lefolyású a betegség.
 • A legtöbben (nagyjából 80%) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből.A koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes. Rájuk kell legjobban vigyáznunk! Minden 6. fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák, vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél.

címkék:
És ezeket olvastad már?