ÉLETMÓDI

Magyar bőrcuccban szaggatja a flasztert ez a dögös Harley

Egészen elképesztő látvány ez a 2016-os gyártású Harley- Davidson Road King! Ráadásul ezt a motort egy magyar srác, Berzeviczi Norbert öltöztette fel, és nem akárhogy! Ilyet még nem látott a világ, ez brutális!
  • Szerző: D.K.

A motor heghökkentő rózsaarany színben pompázik, hozzá pedig nagyon durva bőrborítást kapott. De hiába is keresnénk katalógusokban akár hasonlítót, ilyet bizony nem találunk sehol!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ahová ez a moci beröffen, mindenki összefut. Tátott szájjal csodálják az emberek. Fotó: Berzevizi Norbert

Egyetlenegy példány létezik belőle a világon, szerencsés tulajdonosa pedig a napfényes Floridában használja.

Fotó: Berzeviczi Norbert

Ám ami a motor legnagyobb különlegessége, az a magyar szál, mely Berzeviczi Norberthez vezet, az ő keze munkáját dicséri ugyanis a dögös koponyamintás bőrkülső.

Ez egy spéci műfaj

Akinek megadatik, hogy szert tegyen egy ilyen dübörgő nagyvadra, úgy vigyáz rá, mint a szeme fényére. Minden Harley-n lehet bütykölni valamit, egy a lényeg, a motor minden körülmények között tip-top legyen. Tegyük hozzá, ez egy nagyon spéci műfaj, ahol még egy csavarnak is különös jelentősége lehet. Szerencsére a Harleysok összetartó közösség, egymás közt adják-veszik az infókat, mit, hol és hogyan lehet beszerezni. Így bukkant rá egy floridai motoros, Tony Keller (Elite Motor Sport) az Egerben élő és bőrművesként dolgozó Berzeviczi Norbertre.

Valami nagyon vadra vágyott

Norbert a Noggdesign nevű cég tulajdonosa, jó minőségű bőrök megmunkálásával foglalkozik, elkészült egyedi tárgyait saját blogján mutatja be, itt szúrta ki őt amerikai megbízója. „Eredetileg látvány- és bútortervezéssel foglalkoztam, de tudtam, hogy a kézművesség jobban vonz” – árulta el a 44 éves mester, aki sokáig nem igazán tudta, mi az útja. „Arra gondoltam, jó lenne olyan dolgokat készítheti, amilyen én is vagyok. Valami egyedire és vadra vágytam.

Fotó: Berzeviczi Norbert

A motorozás és a motorépítés például nagyon tetszett, minden reggel néztem a Discovery csatornán a motorépítő bajnokságot. Ott szúrtam ki, hogy egy Paul Cox nevű New York-i fickó nagyon szép, vésett mintával díszített bőrülést készített. Na, gondoltam, ez a világ való nekem. Elkezdtem kitanulni a bőrös szakmát, 2010. január elsején pedig megnyitottam a műhelyemet Egerbaktán.”

Azt akartam, hogy tényleg ütős legyen!

Az igazán egyedi vidéki kisvállalkozás gyorsan beindult, sikere azóta is töretlen, kb. 25 országban ismerik a Noggdesign-t. „Legizgalmasabb feladatomon kb. fél évig dolgoztam, ez egy teljesen bebőrözött Harley-Davidson.

Az amerikai bőrmotor egyedi üvegszálas építő kitet kapott, ez lett vésett mintás vastag bőrrel beburkolva. Fotó: Berzeviczi Norbert

Koponyákkal és lángnyelvekkel díszített marhabőr borításra szólt a megbízás. A tulajjal kezdetben nem mindenben értettünk egyet, ő szolidabb verziót akart, de annak mi értelme lett volna? Vitatkoztunk egy sort, aztán rám bízta a dolgot.

Szinte hihetetlen, hogy magyar mesterre bízták ezt a munkát. Valóságos csoda lett vele a motor, egy műalkotás! Fotó: Berzeviczi Norbert

Végül csak a váz és a motorblokk maradt gyári, ámbár részben azokat is átalakítottuk. Még a felnik is egyediek! Míg dolgoztam, az alkatrészeket folyamatosan postázták, és amikor minden kész lett, a motort darabokban szállíttattuk ki Floridába. Az összeszerelést követően azonban kiderült, hogy nem passzol a bőrhöz a motor szokásos fémszíne. A megoldás az lett, hogy szétkapták a Harley-t ripityomra, és az összes fémalkatrészét erre a meleg árnyalatra galvanizálták.

Fotó: Berzeviczi Norbert

A végeredmény egészen elképesztő!

A fémelemek vésése szintén magyar remek: Cseh Ferenc és Bus István beleadott apait-anyait…Fotó: Berzeviczi Norbert

Pokoli nagy meló volt, de megérte! A világ legnagyobb motoros találkozóján, a Daytona Bike Week-en két első helyezést nyert a motor, de még a Hard Rock Hotelben is kiállították!

Csodájára járnak ennek a Harleynak! Fotó: Berzeviczi Norbert

 

Ilyen sosem volt még! Talán még egyszer az életben részem lesz hasonló kihívásban…

A fotón Tony Keller, a motor tulajdonosa illetve Wayne Carini, a nagy sikerű amerikai autós műsor, a Chasing Classic Cars című házigazdája, aki szintén megcsodálta a Harley-t. Fotó: Berzeviczi Norbert

 

Metallica és Ganxta Zolee

James Hetfieldnek, a Metallica énekesének menedzsere is Norberttől rendelt motort. A gép végül máshoz került, viszont fantasztikusan szerepelt és díjat is nyert egy floridai kiállításon. A srác különleges munkái közé tartoznak a Ganxsta Zolee és a Kartelnek készített fülmonitor tokok, vagy a Tankcsapdában játszó Sidi motorjához készült bőrmunkák is.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?