ÉLETMÓDI

Kiakadtak az anyukák: megtudták, mit kéne tenni minden 5 év feletti gyereknek

Nagy vitát kavart egy bejegyzés, és anyukák tömegei ütköztetik róla a véleményüket.
  • Szerző: Ripost

A tömegközlekedés járművein szinte mindig zsúfoltság van, ülőhelyre sokszor lehetetlen bukkanni. Az pedig örök kérdés és vita tárgya, hogy ki és kinek adja át a helyet. Sokan egyszerűen inkább nem is adják át senkinek, hanem belefeledkeznek a telefonjukba és nem vesznek tudomást a külvilágról.

Az természetes, hogy egy kisgyermekes szülő számára könnyebbség, ha leülhet, és nem kell külön vigyáznia még a kicsire is egy-egy fékezés közben. Kérdés azonban, hogy hogyan üljön le a gyerek, és egyáltalán hány éves korig "jár ez a kiváltság".

Egy etikett tanár leírta a véleményét a Twitteren, és azt is, hogy hivatalosan mit diktál az illem. Ez viszont hatalmas vihart kavart az anyukák körében.

Hogy mi is az íratlan szabály? LAPOZZ!


Szerinte a legillendőbb az, ha a kicsi gyerek a szülő ölében foglal helyet, így fenntarthatja mások számára is a leülés lehetőségét. Ezzel még nem is szállt senki vitába. Azonban azt is állította a post írója, hogy 5 éves kor fölötti illik felkínálnia egy gyereknek az ülőhelyet egy idősebb ember számára, hiszen egy ekkora gyerek már energikus, jó az egyensúlyérzéke, és így megtanulja a tiszteletet az idősebbek iránt.

"Teljesen egyetértek. Régebben természetes volt átadni a helyet, és egy gyerek is megteheti ezt, főleg amikor már stabilan tud állni és kapaszkodni. Ma már mintha egészen más lenne a módi" - írta az egyik anyuka.

"Én még mindig tartom az ajtót, ha jön utánam valaki, pedig már elmúltam 45. Az udvariasságot és tiszteletet gyerekkorban kell elkezdeni megtanulni" - helyeselt egy másik szülő.

"Ma egy zsúfolt szerelvényen utaztam. Sok idős ember álldogált, mialatt a gyerekek a szülők mellett ültek. Bőven az ölükbe vehették volna őket az anyukák, és akadt köztük olyan korú, aki már akár át is adhatta volna a helyét" - szólt egy másik érv.

De persze sokan voltak, akik teljesen felháborodtak a felvetésen.

"Nem értek egyet azzal, hogy egy gyereknek át kell adnia a helyét. Az ő szükségletei miért lennének kevesebbek bárki másénál. Inkább gondolkozzanak el a férfiak" - zúdult fel egy anyuka.

"Senkinek semmi köze ahhoz, hogy a gyerekem hova ül és mit csinál. Mindenki törődjön a saját dolgával. A fiatal felnőttek sokkal inkább lehetnének udvariasak a témában" tette hozzá másvalaki.

Egyetértés tehát egyáltalán nem született az ügyben, vita és szempontok ütközése annál inkább. Kérdés persze az is, hogy egyetlen bejegyzéstől akár akkor is változna-e bármi, ha mindenki helyeselné azt.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?