Létrehozva: 2020.03.18.

Jót tesz-e egy férfinak, ha nem eszik húst?

Régóta tart a vita, hogy vajon a zöldségalapú vegetáriánus táplálkozás vagy a húsokat is kínáló, hagyományos étrend az egészségesebb. Most egy olyan kutatási adat látott napvilágot, melyből – legalábbis a férfiak számára – egyértelműen kiolvasható a válasz.

A napvilágra került adatok szerint egyértelmű, hogy a férfiaknak minél több fehérjére van szükségük ahhoz, hogy szervezetük egészségesen működjön. Legjobb, ha gyakran kerül tányérjukra húst, hal, tojás, túró és ne feledjük a hüvelyeseket sem: hisz a bab, borsó és lencse szintén nagyon fontos – és nemcsak az izomtömeg építése illetve megtartása miatt. A friss kutatási adatok szerint éppenséggel a spermaképzésre van nagyon rossz hatással a fehérje megvonása a szervezettől.

Ijesztő következmények

Silány minőségű lesz a spermája azoknak a férfiaknak, akik nem visznek be a szervezetükbe elég proteint. Ráadásul a húsmentes, fehérjeszegény táplálkozással nemcsak saját egészségüket veszélyeztetik, hanem leendő gyermekeikét is! Amennyiben ugyanis nem fogyaszt elég esszenciális aminosavat a leendő apa, gyengébb minőségű spermiumokat termel a szervezete. Ebből pedig sajnos számos dolog következik. A Nottingham egyetem nemrég publikált tanulmányából az derül ki, hogy az ilyen táplálkozást folytató férfiak gyereke kortársaihoz képest nagyobb valószínűséggel hízik el, sőt hajlamosabb lesz a cukorbetegségre is.

Éveken át tartó kísérletezés

Kedvenc brit tudósaink majdnem 24 hónapon keresztül végeztek teszteket egereken. A kísérleti állatok étrendjéből szinte teljesen kivonták a proteint: eledelükben 20 százalékról 9 százalékra csökkentették a mértékét. Az egerek ondóján végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a proteinben szegény étrend rossz hatással volt a spermiumok minőségére. A korábban erős és termékeny spermiumok lomhábbak lettek és számuk is lecsökkent. A silány minőségű ondóval aztán megfelelően táplált nőstényeket termékenyítettek meg. Az utódokat négy hónapos korukig vizsgálták – ez emberi léptékben kb. 30 évnek felel meg. Mint kiderült, a fehérjemegvonásban szenvedő egérapák gyerekei kövérebbek voltak társaikhoz képest, valamint a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit mutatták, egy-két egyed egyenesen diabéteszesen született.

Az apákra senki sem figyelt

Sok vizsgálat folyt már azzal kapcsolatban, hogy a nők étkezési szokásai hogyan befolyásolják a gyerek fejlődését. Az apák táplálkozásáról viszont alig készült hasonló jellegű kutatás, pedig a születendő gyerek egészsége mindkét szülőn múlik – fogalmazott a kutatást vezető dr. Adam Watkins. Szerinte az eredményeik bebizonyították, hogy az utódnemzés előtt a leendő édesapáknak is fel kell készíteniük a szervezetüket a gyerekvállalásra – méghozzá helyes táplálkozással! Mégpedig azért, mert a petesejtet megtermékenyítő spermium általános állapota egyértelműen befolyásolja az utód hosszú távú fejlődését.

Van más kutatás is

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, ám húsmentes étrend károsíthatja a férfiak nemzőképességét – derült ki a kaliforniai Loma Linda Egyetem szakembereinek tanulmányából.

„Eredményeink szerint az étrend jelentős hatással van az ondó minőségére” – húzta alá Eliza Orzylowska, az egyetem egészségügyi központjának szülészorvosa. Mint hozzátette: a vegetáriánus férfiak nem terméketlenek, ám az étrendjük meghatározó tényező lehet a gyermeknemzés során, különösen, ha olyan párokról van szó, akik természetes, hagyományos módon próbálkoznak.

A szakember szerint a vegetáriánus vagy vegán gyerekeknél a pubertáskortól kezdődően lehet hatással az étrend a spermaszámra. A kutatók másik elmélete szerint a vegetáriánusok és vegánok a B12 vitamin hiányával küzdhetnek. A tanulmány készítői 443 húsfogyasztó és 26 vegetáriánus, valamint 5 vegán férfit hasonlítottak össze.

A Harvard Egyetem szakembereinek tanulmánya szintén azt mutatta, hogy a gyümölcsben és zöldségben gazdag étrend hatással lehet a férfiak termékenységére, a nagy mennyiségű rovarirtószer elfogyasztása miatt. „Eredményeink szerint azoknál a férfiaknál, akik legnagyobb mennyiségben fogyasztottak rovarirtószer-maradványokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket, nagyobb valószínűséggel volt alacsonyabb a spermaminőség és kimondottan alacsony a spermaszám, valamint a mozgékony spermiumok száma” – mondta Jorge Chavarro, a tanulmány egyik szerzője.

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Érdemes várni a tankolással, remek hírt kaptak a magyar autósok

magyarnemzet.hu

Xavi fura családi drámája: ki kell rúgnia a segédedzőjét, aki a bátyja

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!