FAZÉK

Így készül az igazi töltött paprika

Itt a paradicsom szezonja, ideje elkészíteni egy isteni töltött paprikát! Kiválasztottunk hozzá egy fantasztikus receptet.

A töltött paprika friss paradicsomból az igazi! Nyáron adott a lehetőség, hogy így készítsük el. Íze így tényleg mennyei, a konzerv paradicsomos verzió nem is hasonlítható hozzá! Mutatjuk, hogyan készítsd el ezt a hagyományos fogást, és mire figyelj oda.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Töltött paprika friss paradicsomból

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 4 db paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 5 dkg rizs
  • 1 ek. olaj
  • fűszerpaprika
  • őrölt bors

Paradicsomszószhoz:

  • 1 kg paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 g sűrített paradicsom
  • 1 zellerszár
  • 7 dl víz
  • petrezselyem
  • őrölt bors
  • ízlés szerint cukor ( 1-3 ek.)

Így készítsd el:

  1. A felkockázott hagymát kevés olajon pirítsd le, majd a zúzott fokhagymával együtt keverd hozzá a darált húshoz.
  2. A rizst főzd félkészre, add a húshoz a tojással, sóval, borssal, és a kevés pirospaprikával. Jól keverd össze. Így a töltelék kész is van.
  3. A paradicsomok héját vagdosd be, majd forrázd le és hideg vízben hűtsd vissza. Húzd le a héját, vágd apró darabokra, nyomd hozzá a fokhagymát és főzd az alapot pépesre.
  4. Míg fő, töltsd meg a kicsumázott paprikákat. A maradék húsból készíts gombócokat. Óvatosan tedd ezeket az alapba, és add hozzá a paradicsompürét, a vizet és sózd meg. Mehet bele petrezselyem- és zellerlevél, a zöldfűszerektől parádésan friss lesz az íze. Közepes lángon 40-50 perc alatt elkészül.

 

  1. Fotó: Shutterstock

Jó étvágyat!

TIPPEK:

  1. A főzésnél kemény húsú, kb. 10 cm hosszú sárga TV paprikát válassz. Erre a célra kaliforniai vagy kápia paprika nem jó!
  2. Nyersen is teheted a rizst a töltelékbe, így számolnod kell azzal, hogy 15 perccel hosszabb lesz a főzési idő. És hogy kicsivel több felöntővízre lesz szükség!
  3. A legjobb, ha nem túl zsíros, jó minőségű sertéshúst választasz, de pulyka vagy marhahúsból is készítheted.
  4. Arra is figyelj oda, hogy ne cukrozd el a paradicsomszószt. Kóstold meg előtte, mert a paradicsomok között is van különbség.
  5. A paradicsomszószba egy kis reszelt répát is tehetsz.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?