FAZÉK

Így csomagolhatsz nagyon finom és olcsó ebédet a férjednek

A családi költségvetés egyik leghúzósabb tétele az ennivaló ára, ezen bizony sokat tud fogni egy okos háziasszony. Miért kéne mindennap kétszer, háromszor annyit költeni például ebédre?
címkék:
  • Szerző: D.K.

Mindenképpen érdemes otthon előre elkészíteni az ebédet, nagyon örülnek neki a férfiak, és persze a gyerekek is sokkal szívesebben megeszik a suliban, mint azt, amit a menzán kapnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123rf

De ha már csomagolunk otthon, nyilván saját magunknak is jut elviteles doboz, így rögtön 3, 4 vagy 5 adag ételen spórulunk egy kicsit. Ne bonyolódjunk filléres részletekbe, de talán reálisnak tűnik, hogy 1 adag 1000 forintos ételt otthon 500 forintból ki lehet hozni. 4 fős család esetén ez napi 2.000, azaz heti minimum 10.000 forint! És a pénz nem minden! Hiszen pontosan tudjuk, hogy mi a különbség az üzemi konyhán készített étel és a házi koszt között! Legfontosabb persze, hogy a saját főztünkről konkrétan tudjuk, hogy mi kerül bele: rántáscsomók helyett rendes zöldség a főzelékbe, igazi hús a fasírtba, stb...

Lássunk néhány egyszerű és nagyon gyorsan elkészíthető ebédötletet:

  1. Baconbe csavart camembert sajt sütve, krumpli pürével és kukoricával – 610 Ft / adag

Elkészítési idő: 20 perc!

Időspórolási trükk:

A krumplit hámozd meg és kockázd fel előző este, vízben állva kibírja reggelig. Reggel tedd fel főni, közben bugyoláld a camembert baconbe, kevés olajon süsd ki. Ha kész, tedd félre, itasd le a zsírt. Ha már puha a krumpli törd össze és pürésítsd. Csomagolj mellé konzerves zöldséget, pl. kukoricát.

2. Pesztós tészta sajttal, gyorsbundás rántott hús, paradicsomos mozzarella – 480 Ft / adag

Elkészítés: 18 perc!

Időspórolási trükk:

A húst panírozd be már előző este. Ne bajlódj tojással! Két fázis bőven elég: 1. vizes, sós liszt, 2. fűszeres zsemlemorzsa (mehet bele bors, pirospaprika, fokhagymapor). Reggel tedd fel a tésztát főni, míg készül, süsd ki kevés olajon a húst. Tésztát szűrd le, keverd össze pesztóval, reszelj rá sajtot. A kész husiról itasd le az olajat, szeleteld fel. Gyorsan vágj össze paradicsomot és mozzarellát, erre pici sót és balzsamecetet is rakhatsz. Minden mehet a dobozba. Tádám! 18 percnél tartunk és minden kész! Ilyen finom ebédet nem adnak büfében!

 

3. Fasírtgolyók sajtos mártogatóval és salátával – 430 Ft / adag

Elkészítési idő: 15 perc!

Időspórolási trükk:

A fasírtot állítsd össze előző este, ki is formázhatod a gombócokat. Így reggel csak sütni kell. Készíthetsz húsmentes verziót készen kapható falafel porból, ezt csak fel kell önteni vízzel és már formázhatod és sütheted is. Míg sülnek a golyók, keverd össze a salátaleveleket és félbevágott paradicsomokat. Kefirből vagy joghurtból keverj szószt (rakhatsz bele ízlés szerint majonéz, reszelt sajt, kék sajt, vagy amit gondolsz), és mehet is minden a dobozba. Ezt a kombinációt melegíteni sem kell!

4. Reggelit is csomagolhatunk dobozba. Nagyon praktikusan lehet így küldeni a rántottát. Fonnyadt büfészendvicsek helyett ez a legjobb ötletünk! – 420 Ft / adag

Elkészítés: 10 perc!

Időspórolási trükk:

Ez esetben nem kell trükközni, a rántotta szépen elkészíthető 10 perc alatt! Sok sikert és jó étvágyat!

 

Még egy ok az otthoni főzésre!

Igen, lehet mondani, hogy „nincs időm főzni”, ezért vásárolok a büféből... hosszú távon azonban a kényelem megbosszulja magát: aki otthon készített ételt eszik ugyanis, sokkal tovább marad egészséges!

Környezetvédelmi szempontból is nagyon jó ötlet otthonról hordani az ebédet. A saját dobozát ugyanis mindenki elmossa, majd újra és újra ugyanazt használja csomagoláskor. Míg a futárszolgálattól rendelt ételek dobozai egytől egyig a szemétben landolnak és szennyezik a környezetet.

Jó vétel, megéri!

Érdemes beszerezni néhány darabot a mostanában kapható, praktikusan rekeszekre osztott ebédes dobozokból!

 

címkék:
És ezeket olvastad már?