FAZÉK

Hidd el, még a nokedlit is meg lehet bolondítani

Sokan azt hiszik, csak egyféleképpen lehet elkészíteni ezt a finomságot, de ez tévedés! Igazából ennek az olcsó ételnek annyi változata van, amennyit csak akarunk; a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Így lesz tökéletes a nokedli

7 zseniális trükk magyar háziasszonyoktól

A nokedli, vagy népies nevén galuska az az étel, amiről sokan azt hiszik, hogy egyszerű köret a pörkölt mellett. Pedig ennél sokkal több van ebben az olcsó, laktató ételben! Mutatunk 7 nagyszerű receptet!

  1. Spenótos nokedli

Ez a különlegesség nem csupán finom, de eszméletlen jól díszíti az asztalt. A színes fogáshoz szükségünk lesz egy csomag mirelit spenótpürére; a kész nokedlit rottyantsuk össze vele, és kész is van!

  1. Rakottan is elkészíthetjük

Pontosan úgy készül, ahogyan a rakott krumpli, csak burgonya helyett galuska kerül a jénaiba. Tetejére mehet a tejföl!

  1. Savanyú káposztával megbolondítva

Pofonegyszerű elkészíteni, és igazán különleges íze van: pirítsuk meg olajon a savanyú káposztát, és keverjük össze vele a nokedlit!

  1. Bevállalósaknak: dióval és cukorral

Igazi kihívás ez a változat, és elsőre talán furcsának hangzik, de mindenképpen érdemes kipróbálni, az ellentétes ízek különleges élményt adnak. Ha elsőre nem vagy ilyen bevállalós, egyszerűen csak szórjuk meg darált dióval és porcukorral a galuskát!

  1. Hamis sztrapacskaként is ismerik a juhtúrós változatot

Ugyanúgy készül, mint a hagyományos sztrapacska, de az alapja a nokedli.

  1. Sonkával, tojással és spenóttal igen laktató lesz!

A spenótos nokedlit készítsük el tojással, ahogyan a sima tojásossal tennénk, majd sonkával tálaljuk.

  1. De túróval és szalonnával is ínycsiklandó!

Olvasszunk vajat egy nagyobb serpenyőben, majd tegyük bele a kész nokedlit. Keverjük hozzá a tejfölt, főzzük össze. Végül keverjük bele a tört túrót, és tálaljuk pirított szalonnával.

És itt a tökéletes nokedli receptje

A nagymamád által készített, pörköltszaft-tunkolós tészta ízét fogod felfedezni benne! Nem lesz sem ragacsos, sem túl kemény, csak pontosan kövesd a leírtakat!

Így készítsd el:

– Egy edénybe tegyél fel vizet forrni. Ha már forr, tégy bele sót és egy kevés olajat, hogy a majd belekerülő tészta ne ragadjon össze.
– Míg a víz melegszik, állítsd össze a tésztát! Ehhez egy tálba szitáld bele a lisztet, sózd meg, a közepében alakíts ki egy mélyedést és ide üsd bele a két tojást.
– Egy fakanállal kezdd el összekeverni, közben fokozatosan adagold hozzá a 1,5-2 dl vizet. Addig keverd, míg a megfelelő állagú tésztát meg nem kapod. Ezt akkor éred el, mikor a fakanál már könnyedén mozog a tésztában, de a tészta mégsem túl kemény. Ha túl ragacsosnak találod, liszt hozzáadásával javíthatsz rajta, ha pedig túl keménynek, akkor vízzel lágyíthatod.
– Az elkészült tésztát nokedliszaggatóval szaggasd bele a lobogó vízbe.
– Alacsony lángon néhány percig főzd, majd szűrőkanállal szedd ki a vízből. Olajat utólag már ne tegyél rá, hiszen a főzővízhez már hozzáadtad.

 

  • A tökéletes nokedli első számú titka, hogy közvetlenül a főzés előtt állítsd össze a tésztát. Vagyis ne hagyd állni. Ezért itt nem csak a hozzávalók, de az időzítés is fontos.
  • A nokedli tészta állagát egyszer meg kell “tanulni” felismerni – mert nem lehet pontosan megadni a hozzávalókat. Ez az az állag, ami még sűrű, de már mégis folyós tészta, ami odaragad a tál széléhez. Ne félj kísérletezni!
  • A tökéletes nokedli másik titka, hogy nem kell túlfőzni! Amint feljött a víz felszínére, azonnal kész. Ez általában legfeljebb egy perc azután, hogy beleszaggattad az első adagot.
  • Ha jó tartást akarsz a nokedlinek, akkor a nedvesség nagy részét a tojások fogják adni, így alig kell hozzá víz.

 

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt

2 tojás

2 evőkanál zsiradék

1,5-2 dl víz

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A 30 perces sajtos rúd receptje
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?