Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
Létrehozva: 2021.05.31.

Elsóztad a levest? Ezekkel az egyszerű trükkökkel javíthatod

Ezeket a jól bevált módszereket érdemes megjegyezned, mert ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülnél, gyorsan helyre tudod hozni a bajt.

Nincs is frusztrálóbb dolog annál, amikor főzés közben kiderül, hogy túl sok só került a levesbe. Nem kell azonban kétségbeesni, egy jó háziasszony mindig menti a menthetőt és a leves elsózása pont olyasmi, amit néhány egyszerű trükkel hamar ki lehet javítani.

Mutatjuk, milyen trükkel tudod megoldani az „elsózás” problémáját:

1. Legegyszerűbb módszer a hígítás és dúsítás: sokan esküsznek arra, hogy főtt krumplit kell rakni a levesbe és az elvonja a sót. Ez azonban csak félig állja meg a helyét, mert sok vizet is elvon, ami nem tesz jót a levesünknek. Az a legjobb, ha a krumpli mellé még más levesbe való zöldséget is aprítunk, mint például sárgarépa, fehérrépa, karalábé, majd vízzel vagy alaplével hígítjuk a meglévő adagot. Így bizonyosan finomabb lesz a végeredmény, melyet még friss zöldfűszerekkel tudunk turbósítani.

2. Bátrabb háziasszonyok esetében a tojásfehérjehab használata is szóba jöhet. Régi praktika, a megszilárdult hab ugyanis nagyon jól felszívja a sót. A tojásfehérjét óvatosan öntsük bele a levesbe, majd amikor megkocsonyásodott, óvatosan emeljük is ki a levesből.

3. Ha krémlevest vagy habart levest főzünk, akkor bátran dúsíthatjuk még az alapot joghurttal vagy tejföllel, mert ez segít elvenni a só intenzitását. Ez főzelékek esetében is nagyon jól működik, de az elsózott sült húsokat is meg lehet menteni oly módon, hogy rakott, tepsiben sült ételt készítünk belőle tejfölös, joghurtos vagy tejszínes alapon.

Fotó: shutterstock

4. A szódabikarbóna ebben az esetben is csodaszer. Fél vagy maximum egy késhegynyi szódabikarbónával mérsékelhetjük a sós ízt, azonban ennél többet ne tegyünk az ételbe, nehogy mellékíze legyen. A levesek mellett használhatjuk mártások, pörköltek, raguk, egytálételek és öntetek esetében is.

5. Bizonyos levesek vagy főzelékek esetében az édes ízt is használhatjuk a só elnyomására. Egy kávéskanál almaecetet keverjünk össze szintén egy kávéskanál cukorral, melyet kis adagonként rakjunk bele a levesbe. Kóstolással ellenőrizzük, mennyi elég ahhoz, hogy semlegesítse a felesleges sómennyiséget.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek