Létrehozva: 2019.11.21.

Ha babonás vagy, tudnod kell, mi vár rád decemberben

Az emberek többsége ugyan csak legyint, ha átszalad előtte egy fekete macska, de akadnak olyanok is, akik azonnal megteszik a szükséges „óvintézkedéseket”, hogy elkerülje őket a baj. Lássuk, milyen szerencsehozó praktikák kötődnek a most következő időszakhoz!

Az emberek többsége ugyan csak legyint, ha átszalad előtte egy fekete macska, de akadnak olyanok is, akik azonnal megteszik a szükséges „óvintézkedéseket”, hogy elkerülje őket a baj. Lássuk, milyen szerencsehozó praktikák kötődnek a most következő időszakhoz!

A babonák nagy része még a kereszténység előtti időkből ered, a régi vallások maradványairól van szó. Elsősorban gyógyításra, a rontás kivédésére vagy a szerencse bevonzására használták őket – néhányat a mai napig alkalmazunk. Ezek között vannak olyanok is, amelyek egyes jeles napokhoz kötődnek!

Katalin napja

November 25.

A vértanú Alexandrai Szent Katalin ünnepe. Az időjóslás szerint: „Ha Katalin kopog, karácsony tocsog”. Vagyis épp december végére enyhül majd csak az idő. Katalin egyébként a lányok védőszentje, ilyenkor lesznek időszerűek a „férjjósló” praktikák. Például a karácsonyig kizöldülő Katalin-gally segítségével megtudható, férjhez megy-e a lány jövőre.

András napja

November 30.

Szent András napját a XVI. század végétől ünnepeljük. Ekkor kezdődik az advent, és sok hagyomány is kötődik ehhez a naphoz. A hajadonok jövőjével kapcsolatban jósolnak vagy varázsolnak, mert Andrást házasságszerző szentnek is tartják. Annak a lánynak, aki meg akarja látni, ki lesz a jövendőbelije, ezen a napon böjtölnie kell, majd este férfiruhát tennie a feje alá, mert így álmában eljön a leendő kedvese.

Luca napja

December 13.

Szent vagy boszorkány? Sok hiedelem kötődik Luca alakjához!

* Ki volt Lucia? A fiatal lány az i. sz. 300-as években élt Siracusában. Beteg édesanyját elkísérte egy zarándokhelyre, majd látva anyja csodálatos felépülését, szüzességi fogadalmat tett, és lemondta közelgő esküvőjét. Vőlegénye bosszúból bíróság elé állíttatta, ahol kimondták bűnösségét, és a legszörnyűbb kínzások alá vetetették. Bordélyházba akarták vinni, ám még ökörfogattal sem tudták elvonszolni a lányt. Ezután máglyahalálra ítélték, ám Lucia testén nem fogott a tűz, úgyhogy végül tőrrel sebezték meg – ám ekkor sem halt meg azonnal, csak miután papot hívtak hozzá, lehelte ki a lelkét. A római katolikus egyház az V. századtól tiszteleg emléke előtt, ő a vakok, a szemfájósok és a menyasszonyok védőszentje.

* A fényt hozó: 1852-ig, a Gergely-naptár reformjáig december 13. volt az év legrövidebb napja, innentől nőtt a világos órák száma, amit Szent Lucia emléke előtt tisztelegve ünnepeltek. A Lucia név a fény, világosság jelentésű latin lux szóból ered.

* A boszorkány: Minden országban és kultúrában más és más babonák, hiedelmek kapcsolódnak e naphoz. Siracusában a mai napig megrendezik ilyenkor a Luca-napi körmenetet, a skandináv országokban pedig a fehér ruhába öltözött leányok süteménnyel köszöntik a családtagokat. Hazánkban Lucát elsősorban boszorkányként azonosítják – ez történetének abból a motívumából táplálkozik, hogy nem fogott rajta sem a tűz, sem a fegyver… Ezért ehhez a naphoz nálunk elsősorban babonás szokások társulnak. Luca napjának előestéjén a rontások ellen úgy védekeztek, hogy minden ajtót, ablakot zárva tartottak, a kulcslyukba pedig fokhagymát dugtak. December 13-án álltak neki hozzá Luca székének elkészítéséhez, melyet a boszorkányszögnek megfelelően hagyományosan kilenc- vagy tizenháromféle fából állítottak össze. Karácsony estéjére kellett elkészülnie, hogy el tudják vinni az esti misére – ha készítője ekkor ráállt, észrevehette a falu valamennyi boszorkányát.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Max Verstappen egy másik világsztárra cserélte a barátnőjét

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

„Jogos fenyegetés” – Víz alatti UFO-t leplezett le a haditengerészet volt tisztje

mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

magyarnemzet.hu

Ütött a XV. kerületi gyermekfelügyelő, ha a gyerekek nemet mondtak a szexre

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: a Skorpió új periódust kezd, a Halak bevonzza, amire vágyik

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

EZO

Romantika a levegőben, erre a 3 csillagjegyekre tavasszal rátalál a szerelem

EZO

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

EZO

Veszélyt jeleznek az égiek: ezeknek a csillagjegyeknek kell most óvatosnak lenniük

EZO

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

EZO

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életét forgatja fel gyökeresen a telihold!

EZO

Ha ezt a hét dolgot megteszed a Bika havában, megváltozik az életed

EZO

Három csillagjegy, akikre még áprilisban rátalál a nagy szerelem

EZO

Mindig ugyanaz jelenik meg álmodban? Így üzen a tudatalattid!