Létrehozva: 2020.09.14.

Ez a csodanövény még mindig képes meglepetéseket okozni

Ez a pici, ártatlan virág évezredek óta az emberiség egyik legfőbb természetes gyógyszere. Nem véletlenül hívják orvosi székfűnek is. Szinte minden bajra a belőle főzött teát vagy illóolajat használták az őseink.

Ennyi mindenre jó a kamillatea

Már régóta ajánlják:

légutak tisztítására

gyulladáscsökkentésre

fertőtlenítőként

fájdalomcsillapításra

izzasztóként

idegnyugtatóként

hajöblítésre

bőrápolóként

 

  • Altató
  • Flavonoid tartalma miatt gyenge nyugtatóként hat. Ha lefekvés előtt elkortyolunk belőle egy csészével, felér egy ringatással. Szabályosan elálmosít, és békés, pihentető álomba merülünk tőle.

  • Szorongásoldó
  • Összehúzó hatásának köszönhetően idegrendszer nyugtatóként szolgál, oldja a szorongást, aggodalmat, lecsendesíti a túlterhelt elmét. Cseppentsünk aromalámpába a kamilla illóolajából és lélegezzünk mélyeket a csodás illatból. Vagy főzzük meg teának és kortyoljunk el egy csészényit.

  • Fájdalomcsillapító
  • A kamillateából készített fürdő csillapítja a derékfájást. Ehhez egy tiszta zoknit töltsünk meg szárított kamilla virággal. Kössük be a végét, és merítsük egy kádnyi kellemesen meleg vízbe. Szórjunk bele még 10 dkg Epsom sót és 5 csepp levendula esszenciaolajat. A bőrünk beszívja a kamillát, és a sóval, levendulaolajjal együtt munkálkodva ellazítja az izmokat, csökkenti a fájdalmat.

  • Eltünteti a szem alatti sötét karikákat
  • A kamilla fokozza a vérkeringést és csillapítja a bőrirritációt, ennek áldásos hatásaként kivilágosodik a bőr a szem körül. Ehhez pár percre merítsünk forró vízbe 2 kamillatasakot. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni. Helyezzünk 1-1-et a csukott szemhéjra, és dőljünk le 10 percre. Utána száraz törülközővel itassuk fel a nedvességet. Arra azonban ügyeljünk, hogy ha allergiások vagyunk a parlagfűre, kerüljük a kamillát, mert ugyanabba a növényi családba tartozik.

  • Csökkenti a vércukrot
  • A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek különösen ajánlott a kamillatea napi rendszeres fogyasztása. Ebéd és vacsora előtt 1-1 csésze tea csökkenti a vér glukóz tartalmát.

  • Nyugtatja a gyomrot
  •  

    Kombináljuk más, bélnyugtató hatású gyógynövénnyel, mint amilyen a gyömbér, a borsmenta. Megszüntethető általa a gyomoridegesség, a hasmenés, a kisbabákat kínzó szeles gyomor.

  • Enyhíti a menstruációs görcsöket
  • A kamilla illóolaj csökkenti a gyulladást. Néhány csepp az illóolajból a meleg fürdővízbe, és ellazítja a testünk, megszünteti a hasgörcsöket.

    A kamillatea híveinél 29 százalékkal alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás kockázata – derül ki egy friss kutatásból.

    Az eredmények alapján azok a 65 éven felüli nők, akik rendszeresen fogyasztanak a gyógynövényből készült italból, csaknem harmadával szorítják vissza a korai halálozás esélyét. A férfiaknál viszont nem lehetett ilyen összefüggést megfigyelni. A szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy a kamillatea miként hosszabbítja meg a hölgyek életét, illetve az sem, hogy miért csak az egyik nemre hat így.

    Jelen kutatás során amerikai szakértők 1 677 latin származású férfit és nőt kísértek figyelemmel 7 éven át, és megfigyelték, hogyan befolyásolja annak fogyasztása a halálozást.

    A résztvevők 14 százaléka ivott kamillateát, akik közül a nőknél 29 százalékkal volt alacsonyabb a korai halálozási veszély. Az összefüggés még a demográfiai jellemzők, az egészségi állapot és az életmód figyelembe vételével is fennállt.

    Így készítsünk főzetet Forraljunk fel vizet, majd zárjuk el alatta a gázt. Ezután tegyünk bele 2 dl vízhez egy kávéskanál kamillavirágzatot. Fontos hogy a víz már ne forrjon, amikor beletesszük a virágokat. Fedjük le a teát, és hagyjuk 4-5 percig, de ennél tovább ne áztassuk. Langyosan fogyasszuk el. A kamilla legfontosabb hatóanyagai az illóolajában találhatók, amelyek gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatással is rendelkeznek. A kamuzén nevű sötétkék illóolaj remekül gyógyítja az emésztőrendszer gyulladásos betegségeit, ezért ajánlják szakemberek gyakran emésztőszervi gondokra a kamillát. A növényben található flavonoidok megszüntetik a puffadást, és enyhítik a székrekedést.

    „Az eredmények mögött meghúzódó okot egyelőre nem ismerjük, és azt sem, hogy mi a nemek közötti különbség oka, ám tény, hogy a nők gyakrabban isznak kamillateát, mint a férfiak. Az eltérés talán a hagyományos nemi szerepeknek tudható be, mivel a nők általában nagyobb figyelmet fordítanak a hagyományos gyógymódokra” – magyarázta Dr. Bret Howrey, a Texas-i Egyetem munkatársa.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Felbukkant egy újabb halálos vírus

    origo.hu

    Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

    borsonline.hu

    Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

    mandiner.hu

    Már a tengerentúlon is aggódnak a románokért

    ripost.hu

    Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

    vg.hu

    Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

    origo.hu

    Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

    ripost.hu

    Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

    ripost.hu

    Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    ÉLETMÓDI

    Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

    ÉLETMÓDI

    Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

    ÉLETMÓDI

    Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

    ÉLETMÓDI

    Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

    ÉLETMÓDI

    360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

    ÉLETMÓDI

    Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

    ÉLETMÓDI

    Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

    ÉLETMÓDI

    Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!