ÉLETMÓDI

Érlelt sajt, hibiszkusz és banán a magas vérnyomás ellen?

Lehet, hogy ezekben a felfedezésekben a sajtgyártók és a hibiszkusztermelők keze is benne van? Veszélyt nem látunk, egy próbát megér!
címkék:
  • Szerző: Ripost

3 különös tipp, ha magas a vérnyomásunk, miért ne próbálnánk ki ezeket a furcsa, de ártani biztos nem ártó ötleteket is.

Annyi biztos, hogy a magas vérnyomás csendben teszi tönkre a szervezetünket, épp ezért érdemes mindent megtenni a csökkentése érdekében. Az orvos által előírt kezelés mellett helyes táplálkozással is rengeteget tehetünk az egészségünkért!

  1. Új felfedezés: a sajt is gyógyít

Egy új kutatás szerint a parmezánhoz hasonló, ám annál valamivel olcsóbb grana padano sajt is képes szabályozni a vérnyomást. Elég belőle három deka is, hogy a gyógyszerekhez hasonló eredményt érj el.

A piacenzai Guglielmo di Saliceto kórház munkatársai szerint a sajtban található peptidek ellazítják az ereket – tulajdonképpen ugyanúgy működnek, mint az általában szedett vérnyomásgyógyszerek. Vagyis ha mindennap eszünk egy kis grana padano sajtot, kevésbé kell tartanunk a magas vérnyomás kialakulásától. Az olasz kutatók egy vizsgálatban, ahol 30 magas vérnyomással küzdő betegnek napi 3 deka grana padanot, illetve a kontrollcsoportnak placebót adtak, a szisztolés vérnyomás nyolcpontos, míg a diasztolés vérnyomás 5-7 pontos csökkenését mérték. Ez a vérnyomáscsökkenés segíthet megelőzni a szívrohamot, a stroke-ot és a vesebetegségeket.

  1. Hibiszkuszból tea

A hibiszkuszvirágot főként szépségéért tisztelik, ám gyógyító ereje miatt ugyanúgy figyelmet érdemel. A hibiszkusz számtalan fajtáját használják a hagyományos gyógyításban, amellett, hogy üdítő teaként fogyasztják. A tea íze savanykás és kissé kesernyés, mint a vörös áfonyáé, ezért sokan cukorral, citrommal ízesítik. Különösen a mélyvörös színű virág csökkentheti a vérnyomást, hála vizelethajtó tulajdonságának. A hagyományos gyógyszerekkel ellentétben nem hirtelen, hanem fokozatosan és kíméletesen hat. Ez a csodás virág antioxidáns hatásának köszönheti rákmegelőző tulajdonságát is.

A hibiszkusztea hozzávalói:

4 csésze víz

3 ek szárított vagy 4-5 ek friss hibiszkuszvirág

1 fahéjrúd

1 ek méz

1 narancs leve

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet, majd tegyük bele a virágokat és a fahéjrudat. Áztassuk 20 percig. Halásszuk ki a virágokat és a fahéjat, majd tegyük bele a mézet és a narancsot. Jól keverjük el. Forrón vagy jéggel is kellemes ital.

  1. Áfonyás-banános zöldturmix

Több kísérlet is igazolta, hogy a rendszeresen áfonyát fogyasztók vérnyomása akár 5-6 százalékkal is csökkenhet, miközben a vér nitrogén-oxid szintje 69 százalékkal emelkedik. Ez a vegyület a vérerek tágításával segít a vérnyomás csökkentésében. Ez a szuper-táplálékokban gazdag turmix nemcsak mindenféle vitaminnal és ásványi anyaggal táplál, de antioxidáns-tartalmánál fogva arra is képes, hogy szinte szó szerint megújítsa a szervezetet, így többek közt a vérnyomást is segít a normál tartományban tartani. Az antioxidánsok mellett tele van vérnyomáscsökkentő hatású káliummal, illetve az emésztést és az immunrendszert egyaránt támogató probiotikus vegyületekkel.

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 csésze friss vagy fagyasztott áfonya

1 érett banán

1 csésze natúr joghurt

1 csésze bébispenót

A hozzávalókat turmixoljuk össze alaposan, és máris fogyaszthatjuk! Az egyik felét igyuk meg reggel, míg a másik felét tegyük el uzsonnára.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?