ÉLETMÓDI

Ecet a tejbe, na ne már! Vagy mégis?

Mostanában egyre nagyobb divat a házi készítésű sajt. A legegyszerűbb az indiaiak által évezredek óta kikísérletezett eljárás, amihez még oltóanyag sem kell!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Öntsünk ecetet a tejbe, isteni sajt lesz belőle!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kapott sajt-szerű finomságot olajban kisütve, grillezve, különféle mártásokba keverve a vegetáriánusok is szívesen fogyasztják, de a magyar és olasz ételekhez is remekül felhasználható. A legnagyobb sláger keleten a palak paneer, a házi sajt fűszeres spenótmártásban. Érdemes megkóstolni valamelyik itthoni indiai vendéglőben, és ha ízlett, akár otthon, mi maguk is elkészíthetjük ezt az egyszerű, és sokoldalúan felhasználható alapanyagot.

HÁZI SAJT

Hozzávalók:

2l házi tej

4ek 20%-os ételecet (vagy 6ek frissen facsart citromlé)

friss és szárított fűszerek (tetszőleges)

ELKÉSZÍTÉS:

Egy nagy fazékban forraljuk fel a tejet, majd vegyük le a tűzről. Egy szűrőt béleljünk ki tiszta (csak erre a célra alkalmazott) konyharuhával vagy sajt-gézzel. Öntsünk az ecetet a tejhez, és várjunk néhány másodpercet. (Ez alatt kicsapódik a tej, és túró állagú fehér rétegre és sárgás színű folyadékra, azaz savóra válik szét) Ha a savó nem elég sárgás színű, töltsünk bele még egy pici ecetet. Ha már teljesen különvált a savótól, öntsük az egészet a bélelt szűrőbe, és hagyjuk rövid ideig lecsepegni. Öblítsük le róla hideg vízzel az ecetes (citromlé) ízt. A ruhát összefogva jól nyomjuk ki belőle a maradék nedvességet. Sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint, elkeverve alaposan az ízesítőkkel. Tekerjük szorosan a ruhába, és tegyük hűtőbe 2-3 órára. Ezután máris fogyasztható!

3+1 tipp a felhasználáshoz:

  • Érdemes kockákra darabolva felhasználni
  • Olajban is kisüthetjük
  • Grillezni is remekül lehet. Tűzzük fel egy kis nyársra, vegyítsük zöldpaprikával, hagymával
  • 4-5 napi állás után az állaga reszelhetővé válik

 

Ez itt a paneer, nem panír!

Az indiai konyha legzseniálisabb fogásai a húsmentes ételeknél kezdődnek – ilyenek a házi sajttal, vagyis a paneerral készülő főételek is. Ez a savósajt hasonló eljárással készül, mint a túró, csak keményebbre préselik, így a természetes, lágy, tejes ízhez egy – a szerethető értelemben vett – rágós állag társul.

Nagyon jól működik szószos közegben – a tikka masalában -, csirke helyett, spenóttal, de serpenyőben megpirítva, grillezve is csodálatos.

Fontos, hogy a jó paneerhoz igazi tej kell, nem dobozos UHT, nem zsírcsökkentett, hanem lehetőleg házi, valódi, zsíros tej. Elég sok piacon kapni ilyet, de ha megvettük és hazavittük, azonnal kezdeni kell vele valamit, mert pillanatokon belül megromlik.

Ezen kívül már csak egy szűrőre, egy laza szövésű konyharuhára vagy textilpelenkára és valamilyen savra van szükség, ami kicsapja a tejet.

Ez a sav lehet citromlé, citromsav, de tízszázalékos ecet is, ami épp kéznél van. A paneer elkészítése nem több negyedóránál, plusz a pihentetési idő, aztán már ehetjük is.

Hozzávalók

adaghoz:

  • 2 liter teljes tej
  • 6 evőkanál citromlé

Elkészítés:

A tejet felforraljuk, majd alacsonyra vesszük a lángot. Hozzáadjuk a citromlé felét és lassan kevergetve melegítjük tovább.

Ahogy elkezd kicsapódni a savó, lassú fokozatokban adjuk hozzá apránként a citromlé maradékát. Amikor már jól láthatóan elkülönül a zöldes, áttetsző folyadék és a túrószerű morzsalék, akkor egy tál fölé szűrőt helyezünk, amit aztán kibélelünk egy konyharuhával.

Ebbe öntjük a fazék tartalmát, hagyjuk lecsöpögni. A fennmaradt sajtot bebugyoláljuk és alaposan bekötözzük, kis tálba tesszük, ráteszünk egy másik tálat, arra pedig valamilyen súlyt helyezünk.

Így helyezzük a hűtőbe, ahol hagyjuk pihenni 1-3 órát, attól függően, mennyire szeretnénk lágy sajtot.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?