OTTHONKA

Csodát tett a falépcsővel a székelyudvarhelyi anyuka

Szinte hihetetlen, de a jellegtelen és unalmas barna falépcsőből egyenesen a családi ház éke lett! Már majdnem drasztikus lépésre szánta el magát a tulajdonos, amikor Rékának támadt egy remek ötlete…
  • Szerző: D.K.

Sokan tudják Székelyudvarhely környékén, hogy a rendezvény-dekoratőrként dolgozó Fazakas Réka rendkívül jó érzékkel nyúl szinte mindenhez, ha lakásszépítésről van szó. Nem véletlen hát, hogy épp tőle kérte a szóban forgó lépcső tulajdonosa, hogy találjon ki valamilyen megoldást, mert a lépcsőt bizony látni sem bírják többé. Ronda volt és bizarr narancssárga színű.

Elképesztő átalakulás! (Fotó: Fazakas Réka)

Réka némi gondolkodás után azt javasolta, hogy bontás helyett fessék át. Noha a háziak erős kétkedéssel fogadták az ötletet, ráálltak a dologra, ő pedig nekiállt az irdatlan feladatnak. A kemény munka 5 teljes napon keresztül tartott, de a képekről kiabál, hogy nagyon megérte. Íme a nagy átalakítás lépésről lépésre:

1. Csiszolás
A felület előkészítése után Réka 80-as erősségű csiszolószivaccsal esett a lépcsőt fedő lakknak. Ezután porszívó segítségével portalanította a felületet.

2. Zsírtalanítás
A portalanított fafelületet először mosószeres vízzel, majd ecetes vízzel lemosta.

3. Alapozás
Speciális hídképző szerrel kente le a teljes felületet. Ez arra szolgál, hogy később a festék jól tapadjon, semmiképp ne pattogjon le.

A lealapozott tiszta felület. (Fotó: Fazakas Réka)

4. Festés
A festett felületet 2 réteg Lignocolor krétafestékkel kente le. A képeken barnának látszó részekhez Chocolate, a fehérhez White árnyalatot használt.

Már az új dinamikát ad a lépcsőnek, hogy a taposófelület és szemben a profil karakteresen más árnyalatú. (Fotó: Fazakas Réka)

 

A lépcsőelemek profiljára stencil, azaz sablon segítségével fekete mintát vitt fel.

A menet közben keletkező esetleges hibákat, melyek stencilezéskor szinte elkerülhetetlenek, utóbb vékony ecsettel korrigálta.

5. Lakkozás
Teljes száradás után két réteg matt lakkal fedte a festéket. Az első réteg után 3 óra, a második után 16 óra száradási időt hagyott. Miután letelt ez az idő, 240-es erősségű csiszoló szivaccsal átsimogatta a lépcsősor teljes felületét, majd felvitte az utolsó, harmadik lakkréteget.

Mentem, ami menthető!
A teljes lépcsőfelújítást kivitelező kétgyerekes anyuka hobbiszinten immár négy éve foglalkozik bútorfelújítással, de a jövőben foglalkozásként szeretné űzni.

Réka J’adore dekor néven saját vállalkozást indított

„Legjobban a nagyon lerobbant állapotban lévő bútorok felújítása mozgatja meg a fantáziámat, azok a darabok, amik mások szerint már csak tűzre valók. Én inkább megmentem őket. Fontosnak tartom, hogy megmutassam: értékeinket meg lehet őrizni! A lépcső áttervezése másféle feladat volt, de igazi kihívás, és ebben is találtam szépséget” – árulta el lapunknak a Székelyföldön élő Réka, aki két teljes hétvégét és plusz egy napot, azaz összesen öt napot töltött a lépcső felújításával. A család egyébként nagyon nagy örömmel fogadta az átváltozást. Azt mondták: „10 éven át minden egyes nap borzalmasnak találtuk ezt a lépcsőt, annyira nem tetszett. Most pedig csak nézzük, nézzük és mosolygunk. Annyira jó lett!”

Nekünk is nagyon tetszik a végeredmény, gratulálunk az átalakításhoz! Össze sem lehet hasonlítani a régi és az új lépcsőt, fantasztikus!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?