CSALÁDOK

Csodababa született: Saját unokáját hozta világra az 55 éves nő

Az orvosok nem hitték, hogy sikerrel végződik az elképesztő terhesség és maga a szülés, de végül megtörtént a csoda!

Az Angliában élő Tracey Smith  egy ritka genetikai rendellenesség, az úgynevezett Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-szindróma (MRKH) következtében méh nélkül született. A jelenleg 32 éves nőnél még 15 éves korában diagnosztizálták a betegséget. Az orvosok akkor azt mondták a lánynak, hogy felejtse el, hogy valaha is anya lesz - írja a DailyMail.

"A korom ellenére teljesen lesokkolt, hogy soha nem lehet kisbabám. Megszakadt a szívem, amikor megértettem, mit is jelent ez."

- mesélte Tracey, hogy milyen érzések kavarogtak benne a diagnózist követően.

A lány majdnem másfél évtizeden keresztül abban a tudatban élt, hogy fizikailag elképzelhetetlen számára a gyerekvállalás. Pár évvel ezelőtt párjával mégis arra az elhatározásra jutott, hogy a modern tudományos lehetőségeket kihasználva megpróbálkoznak a lehetetlennel.

A fiatal lány és férje ezért felkeresett egy lombikbébi klinikát, majd Tracey mesterségesen előállított petesejtjét megtermékenyítették párja hímivarsejtjével. Az embriót pedig Tracey 55 éves édesanyjának a méhébe ültették be. Így lényegében a nagyi saját unokáját hordta ki és hozta világra.

A beavatkozás egyáltalán nem volt veszélytelen! A Tracey édesanyjának a korából fakadóan nagy volt ugyanis a vetélés valószínűsége. Az orvosok nem is hittek abban, hogy sikerrel járhat az eljárás. Csodával határos módon azonban nem valósult meg a pesszimista előrejelzés, és idén január 16-án a nagymama világra hozta makk egészséges unokáját, Evie Sian Emma Smith-t.

Nem féltem a szüléstől. Két gyereknek adtam korábban élet, ezért pontosan tudtam, mire számítsak. Sokan kérdezik, hogy miért vágtam bele ebbe a veszélyes procedúrába. Nos kizárólag a lányom miatt tettem mindent, akinek az volt az egyetlen álma, hogy végre anya lehessen.

– mesélte a büszke nagymama a sajtónak.

A család boldogsága egyelőre nem teljes, ugyanis egy egy hosszú jogi procedúra vár rájuk, hogy a kis Emma-t hivatalosan is Tracey kislányaként ismerjék el. Az Egyesült Királyság törvényei ugyanis kimondják, hogy minden esetben az a gyerek édesanyja, aki életet adott neki. 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?