ÉLETMÓDI

Agyunkra megy a gyorsan változó időjárás

Egyik nap hideg van és fagyoskodunk, a dupla pulcsi, sapka, sál is kevés, míg másnap akár a rövid dzseki is elég, mert sok helyen 10 fokot is mutat a hőmérő. A hirtelen hő ingás erőteljesen megterheli a szervezetet. Mostanság kiborító az időjárás.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Miután a szervezetünknek egyik napról a másikra nehéz átállnia és igazodnia a hőmérséklet ingadozáshoz, eltérő módon reagálunk erre. Az biztos, hogy ilyenkor nehezebb kikelni az ágyból. Kedvetlenek, erőtlenek vagyunk és a figyelmünk is szétesik. Aki reumával küzd, komoly izomfájdalmakat érez. Elsősorban a front érzékenyeknek, szívbetegeknek és a magas vérnyomással küzdőknek kell ilyenkor vigyázniuk.

A hidegebb idő a vér összetételét is megváltoztatja

A hidegre a vérerek összehúzódnak a szervezetben és a szűk ércsatornán keresztül nehezebben tud a vér átáramolni, ami miatt a szívnek nagyobb erőt kell kifejteni. Vagyis intenzíven dolgozik a szívizom. A hidegebb időben a vér összetétele is megváltozik. Sűrűbbé válik, ami emeli a szívroham, tüdőembólia és a stroke kockázatát. Tehát nagyon oda kell figyelniük a betegeknek és a környezetüknek, egy ilyen frontokkal teli napon. Azt se felejtsük el, hogy a párás, enyhe idő nagyon megkínozza a légúti betegségekkel, asztmával küzdőket. Nekik ilyenkor nem tanácsos szabad levőn tartózkodniuk.

Mit tehetünk?

A hidegfrontra érzékenyeknek érdemes minél több B1-, D- és E-vitamint fogyasztani. Ezeket főleg a halakban, spenótban, brokkoliban, tojásban találjuk meg. Ügyeljünk a folyadékbevitelre is. Igyunk sok vizet. Emellett a gyógyteák, a menta, a citromfű, bodza, csipkebogyó egy kis citromkarikával, nagyon értékes kiegészítői lehetnek napi italadagunknak

Melegfront-érzékenyeknek főként B2, C, K vitaminokat kell bevinniük szervezetükbe. Vitaminforrások lehetnek a tej és tejtermékek, zöldfőzelékek, savanyú káposzta, csipkebogyó, citrom. Mivel a szervezetünk folyamatosan egyensúlyra törekszik, fokozni kell a káliumtartalmú élelmiszerek bevitelét. Együnk karfiol, paradicsom, burgonya, búza, hal tartalmú ételeket.

Mi az az időjárási front?

Légköri front alatt egy határfelületet értünk, ami két, alapvetően ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozásánál alakul ki.

A front szó eredete a latin „frons” szóra vezethető vissza, ami homlok arcvonalat, homlokzatot jelent.

Egy-egy időjárási front több száz, sőt akár ezer kilométer hosszan is elnyúlhat. Ezek a légköri frontok az időjárás tartós változását okozzák.

A légköri frontok közeledése az időjárási elemeken is felismerhetők, a légnyomás süllyed, a levegő páratartalma megemelkedik, a front átvonulása szélfordulással és szélerősödéssel is jár.

A frontokat jellegzetes felhőképek kísérik.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?