ÚTISÚGÓ

A koronavírus 4 napon át életben maradhat ezeken a tárgyakon

Ezt a napi használati tárgyat muszáj mindennap fertőtleníteni, ennek a felületén akár négy napig is életben maradhat az új típusú koronavírus.

A koronavírus akár négy napig is életben maradhat a mobiltelefonok kijelzőin és más üvegfelületeken. Elméletileg mindig négy napra karanténba kellene helyeznünk a telefonunkat nyilvános használat után, de legalább a készülék fertőtlenítéséről muszáj gondoskodnunk.

A WHO vizsgálatai alapján az eredeti 2003-as SARS-CoV vírus üvegfelületeken 4 napig, fém és műanyag felületeken pedig 3 napig maradt életben. Az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) vizsgáló amerikai egészségügyi intézet a friss kutatásából kiderül, hogy a fémes és műanyag felületeken 3 napig marad aktív a kórokozó. A tudósok 2020-ban azt nem tesztelték, hogy meddig lelhető fel a koronavírus az üvegen, de az eddigi információk alapján feltételezhető, hogy 4 napig is fertőzhet. Ezek bármilyen üvegképernyővel rendelkező eszközre vonatkoznak, az iPhone és az Android telefonoktól kezdve a tabletekig és az érintőképernyős laptopokig.

A mobilkészülékek kiemelt veszélyforrások, mivel naponta akár több százszor is megérinthetjük azokat. Az arcunkhoz emeljük őket a hívásokhoz, velünk vannak az étkezőasztalon és az ágyban is – innen már csak egy mozdulat, hogy a száj, az orr és a szem területét elérje a vírus.

 

Ha fertőzött felületet érint meg valaki és utána tömegközlekedéskor vagy a bolti bevásárlás közben a telefonjához ér, arra is azonnal átkerül a szennyeződés. Elméletileg minden alkalommal négy napra karanténba kellene helyeznünk a telefonunkat azután, hogy a lakásból kilépve megérintettük azt, hiszen így bizonyosodhatnánk meg száz százalékosan arról, nem szennyeződött koronavírussal.

A gyakorlatban ez nehezen kivitelezhető, de néhány módszerrel nagyban csökkenthetjük a készülékek okozta kockázatot. A biztonság érdekében érdemes minimalizálni az okostelefon nyilvános használatát. Hazaérve egyből mossuk meg kezünket és fertőtlenítsük le a készüléket is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?