Létrehozva: 2020.06.17.

A cukorbetegekre sokkal veszélyesebb a koronavírus?

Egy brazil és egy amerikai egyetem közös kutatása egyértelműen ezt támasztja alá.

Arról már több tanulmány és a nyomukban több újságcikk is született, hogy a különböző krónikus betegségekben szenvedők nagyobb arányban kapják el a korona vírus fertőzést és a betegség kimenetele is súlyosabb náluk. Kimondottan a cukorbetegek, a magas vérnyomásban szenvedők azonban nem szerepeltek ezen a veszélyességi listán. A Sao Paulo-i Egyetem és a Washington Egyetem kutatói most 700 koronavírus beteg adatait elemezve új következtetésekre jutottak.

Úgy találták, hogy a magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedők esetében sokkal könnyebben okozhat súlyos fertőzést a koronavírus, és ennek nemcsak az rosszabb általános egészségi állapot az oka. Sokkal konkrétabb következtetésekre jutottak. A felelőst ACE2-nek hívják.

Az ACE2 egy enzimreceptor, amely a cukorbetegek szöveteiben nagyobb arányban van jelen és egyfajta kaput nyit a sejtek felületén a koronavírus számára. Különösen nagy veszélyt jelent ez a tüdőszövet, a tüdő sejtjeinek esetében.

A koronavírus az úgynevezett, ne tessék megijedni, angiotenzin-konvertáló enzim (ACE2) receptorokon keresztül fertőzi meg a gazdasejteket, és aztán ez vezet koronavírus okozta tüdőgyulladáshoz, derült ki először a Nature Reviews Cardiology folyóiratban megjelent cikkből.

Az ACE2 mindenekelőtt a tüdőben van jelen, azonban a szív, a bél, a vese és az érfalak sejtfelszínén is megtalálható, így a vírus szinte válogathat a fertőzési lehetőségek közül. Az ACE2 a koronavírus számára mindenütt szinte kaput nyit a sejtbe való bejutáshoz.

A brazil és amerikai kutatók új tanulmánya azért előrelépés, mert a 700 megbetegedett ember adatainak vizsgálata után egyértelművé vált, hogy a cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedő tüdejének felületén az ACE2 enzim sokkal nagyobb számban található meg, mint az egészséges embereknél.

A súlyos betegek 75 százaléka elhízott! Az már korábban kiderült például a brit statisztikai adatokból, hogy a súlyos tüneteket mutató koronavírus fertőzöttek 75 százaléka többé-kevésbé elhízott. A brit közegészségügyi szolgálat, az NHS adatai szerint az elhunytak átlag 40 százaléka jelentős túlsúllyal is küzdött. Márpedig az elhízás és a magas vérnyomás, valamint a cukorbetegség az esetek döntő többségében kéz a kézben járnak. Az elhízás általában is gyengítheti az immunrendszert és többféle működési zavart is kivált a szervezetben, amelyek összessége teszi még inkább védtelenné a túlsúlyos embereket ezzel a fertőzéssel szemben is. A The Times jelentése szerint Nagy-Britanniában külön szakbizottságot hoztak létre az elhízás és a súlyos COVID-19 betegség kapcsolatának kivizsgálására. Kielemezik a koronavírus betegség következtében elhunyt, több mint 28 000 áldozat adatait. Az máris nyilvánvaló, hogy az elhízott emberek aránya sokkal nagyobb a kritikus állapotba került betegek között, mint a lakosság átlagában. A súlyos állapotba került koronavírus fertőzöttek majdnem háromnegyede (73%) volt jelentős mértékben elhízott. Körülbelül 35% -uk testtömegindexe (BMI) 25 és 30 között van, 31% -uk komolyan elhízott, 7% -uk pedig súlyosan elhízott.
A súlyos állapotba került koronavírus betegek aránya kétszer akkora, mint a teljes lakosságon belüli arányuk.

Dr. Dyan Sellayah a kutatócsoport egyik szakértője azt nyilatkozta:
„Az eddigi adatokból már nyilvánvaló, hogy az elhízás egyértelműen súlyos kockázati tényezője a koronavírus betegségnek.

Korábbi tanulmányok, más betegségek kapcsán már kimutatták, hogy az elhízott emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos szövődményektől más betegségek esetén is. Jellemzően belehalnak olyan fertőzésekbe, mint például az influenza, mert immunrendszerük nem eléggé hatékony.
Ráadásul a súlyosan elhízottak jellemzően más súlyos megbetegedésekben is szenvednek, beleértve a szív és érrendszeri megbetegedést vagy a körükben széles körben jellemző a most már bizonyítottan veszélyes cukorbetegséget. De gyakori közöttük a vesebetegség és a tüdőelégtelenség is.
Neil Ferguson, a Londoni Imperial College matematikai biológiai professzora szerint az elhízás végső soron azt jelenti, hogy az emberek nem vállalják a felelősséget saját egészségükért és saját akaratukból vállalják azt a súlyos egészségügyi kockázatot, amit a túlsúly jelent. A jelentős túlsúly a tüdő kapacitásainak rossz kihasználását is jelenti. A túlsúly, a nagy has eleve csökkenti a működni képes tüdő térfogatát és mozgási, oxigénfelvételi lehetőségeit. A túlsúly következtében beálló gyenge, felületes légzés ugyancsak rontja a létfontosságú szervek oxigénellátását. Fennáll annak a veszélye is, hogy így a tüdőben zavartalanul növekedhetnek baktériumok, vírusok, gombák, amelyek aztán könnyen tüdőgyulladáshoz vezethetnek. Ahogy növekszik egy ember súlya, annál gyengébb a tüdő rendszeres „átszellőzése”, amitől fokozódik a tüdőbetegség, az asztma, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázata. Ráadásul a koronavírussal fertőzött elhízott felnőttek nemcsak súlyosabb szövődményekkel küzdenek, de hosszabb ideig maradnak fertőzőek is. Ennek a tudósok magyarázata szerint ugyancsak az lehet az oka, hogy az elhízás legyengíti a test immunválaszát, így bármiféle vírusfertőzés fertőzés hosszabb ideig tartó krónikus gyulladást eredményezhet.
 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

mindmegette.hu

Marhapörkölt német módra - készítsd el barna sörrel, isteni lesz a végeredmény!

magyarnemzet.hu

Ma már nem kavarja fel a horrorsérülés Lovrencsics Gergőt, aki családjával végleg letelepedett Splitben – interjú

life.hu

Még 2024-ben beigazolódhat Baba Vanga dermesztő jóslata

mandiner.hu

Kevesellte a magyar pénzt, most román állampolgárságot kapott a magyar sportoló

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kőgazdag Aurél 20 éves lett: Nyomasztja a családalapítás

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban