Létrehozva: 2022.10.07.

Magyarországon minden 3. embernél alakulhat ki bőrdaganat

A fényvédők használatát a nyár után sem szabad abbahagyni!

Szerző Ripost

Ijesztő számok: a világon évente 2-3 millió esetet regisztrálnak, Magyarországon pedig minden 3. embernél alakulhat ki élete során nem melanoma típusú bőrdaganat az UV-sugárzás káros hatásai miatt. A Magyar Dermatológiai Társulat közreműködésével létrehozott www.okosananapon.hu weboldal azért jött létre, hogy széles körben felhívja a figyelmet a nem melanoma bőrdaganatok veszélyeire, az egész éves fényvédelem fontosságára, bőrtípusunk rizikófaktorainak megismerésére. A kampány indulásának időzítése nem véletlen: a fényvédők használatát a nyár végével sem szabad abbahagyni, alkalmazásuk minden évszakban fontos!

Fotó: Pixabay.com

Becslések szerint évente 2-3 millió esetet regisztrálnak világszerte, és ez a szám egyre csak növekszik Magyarországon is, ahol az utóbbi 20 évben megduplázódott a nem melanoma bőrdaganatok előfordulása. A bőr rákos megbetegedéseinek közel 90 százalékáért felelnek, kialakulásuk mögött leggyakrabban a bőrt érő és az évek során összeadódó UV-sugárzás okozta károsodás áll. Míg nyáron ma már egyértelmű, hogy védenünk kell a bőrünket, a hidegebb napokon hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a ruha által nem fedett területek ilyenkor is ki vannak téve a napsugárzás káros hatásainak.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Mi okozza a nem melanoma típusú bőrdaganatokat, milyen típusai vannak?

„Rengeteg kísérlet és bizonyíték van rá, hogy a leggyakoribb nem melanoma típusú bőrdaganatok kialakulásában az UV sugárzás elsődleges és meghatározó szerepet játszik” – mondta Prof. Dr. Wikonkál Norbert, bőrgyógyász onkológus, a MH EK Honvédkórház főigazgatója, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke a www.okosananapon.hu oldalon található videóinterjú-sorozatban. Az ultraibolya (UV) fény bőrsejteket károsító hatása ráadásul életünk során összeadódik és felhalmozódik, folyamatosan gyengítve bőrünk saját immunvédelmét. Ennek eredményeképpen bőrünk nem képes teljesen regenerálódni, ami hozzájárulhat a bőrsejtek DNS-ének roncsolódásához és a bőrrák kialakulásához.

 

A nem melanoma típusú bőrdaganatok 99 százalékáért két típus felelős: a bazálsejtes karcinóma (bazalióma) és a laphámsejtes karcinóma (laphámrák). Magyarországon ezt a két daganatos betegséget mostanra évente mintegy 20 ezer embernél diagnosztizálják. A bazalióma kialakulását leggyakrabban a többször elszenvedett napégés idézi elő, és habár általában nem képez áttéteket, mégis komoly pusztítást tud végezni a szövetekben. A laphámrák esetében sajnos az áttétképzés kockázata már jóval magasabb, megjelenéséért pedig a folyamatos UV-kitettség okolható. Ezek a bőrdaganatok általában középkorúaknál vagy az idősebbeknél jelentkeznek és leggyakrabban az arcon, a homlokon vagy a fejbőrön jelennek meg.

 

Mit tehetünk a nem melanoma típusú bőrdaganatok ellen, hogy ismerhetjük fel azokat?

A védekezést már gyermekkorban el kell kezdeni, de emellett fontos, hogy folyamatosan figyeljük bőrünk elváltozásait, és amint felmerül a bőrrák gyanúja, a lehető leggyorsabban kérjük ki egy bőrgyógyász szakorvos véleményét! Emellett tartsuk szem előtt idős szeretteinket is, hiszen ők jellemzően kevesebbet foglalkoznak bőrük állapotával, holott a nem melanoma típusú bőrdaganatok esetében ők a legveszélyeztetettebb korosztály.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

„Minden olyan növedék, ami a bőrön megjelenik, gyanús lehet. Ezek a bőrelváltozások nem feltétlenül kell, hogy színesek, pigmentáltak legyenek, lehetnek bőrszínűek, színtelenek is” – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Gyulai Rolland, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika igazgatója a www.okosananapon.hu oldalon található videóban. A szakmai szervezet arra ösztönöz mindenkit, hogy minden nap használjon bőrtípusának megfelelő fényvédőt, és töltse ki a szakmai szervezet közreműködésével létrehozott online tesztet.

A legfontosabb genetikai tényező a bőrtípusunk – teszteljük magunkat!

Általánosságban igaz, hogy minél sötétebb a bőrtípus, annál erősebb a természetes védettsége a káros napsugárzás ellen. De hiba lenne arra a következtetésre jutni, hogy ezek a szerencsésebb bőrtípusok kevésbé érintettek a különféle típusú bőrdaganatok kialakulásában.
Az www.okosananapon.hu oldalon található bőrtípus teszt segítségével néhány egyszerű kérdés megválaszolásával mindenki megismerheti a saját bőrtípusára vonatkozó kockázatokat, tanácsokat.

A www.okosananapon.hu weboldalon bőrgyógyász onkológus szakemberek interjúkban, podcastokban és cikkekben osztják meg a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és tanácsokat.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb kínai márka jön Európába, elsőként láttuk élőben az autóit

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

„Jogos fenyegetés” – Víz alatti UFO-t leplezett le a haditengerészet volt tisztje

magyarnemzet.hu

Ütött a XV. kerületi gyermekfelügyelő, ha a gyerekek nemet mondtak a szexre

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban