tóth gabi
Tombol a cukkiniszezon, csak úgy ontják a kertek ezt a fantasztikus zöldséget, amiből rengeteg finomság készíthető.
A cukkini nem véletlenül lett a diétázók első számú favoritja. Ez a csodazöldség hihetetlenül kedvező beltartalmi tulajdonságokkal rendelkezik. Szénhidrát alig van benne, miközben magas a víztartalma és rostokban is gazdag. Mindemellett az egészség szempontjából különösen fontos ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat is tartalmaz. Ráadásul az az előnye is megvan, hogy íze semleges, tehát megfelelő fűszerezéssel szinte bármilyen gasztronómiai irányzatba becsatlakoztatható. Legyen az étel olaszos, franciás, vagy hagyományos magyar - például cukkinilecsó - , tökéletesen bolondíthatod cukkinivel. Nem is gondolnánk, mennyi mindent kihozhatunk belőle.
Ez a metamorfózis egy teljesen új dimenzióba repíti ezt a sokoldalú zöldséget és a végeredmény egy fantasztikusan finom, lágy sajt, adalék és tartósítószer mentes, csupa egészséges összetevőkből. Nem csak laktózérzékenyeknek! Az allergiaszezon előtt mindenkinek érdemes csökkenteni a tejtermékek fogyasztását!
Hozzávalók:
ELKÉSZÍTÉS:
Hámozzuk meg a cukkinit és pároljuk puhára. Tegyük a párolt cukkini darabokat és az összes hozzávalóz egy mixerbe és turmixoljuk simára. Simítsuk folpackkal bélelt formába a cukkinis krémet, majd tegyük fél napra a hűtőszekrénybe.
Ötletek:
- Keverhetünk hozzá zöld fűszernövényeket, fekete, vagy színes borsot.
- Ha nincs útifűmaghéjunk, készíthetjük zselatinból is. A zselatin, vagy útifűmaghéj adagjának emelésével keményebb, reszelhető állagot érhetünk el.
- Az elkészült sajtot tehetjük salátába, pizzára, melegszendvicsre olvasztva, de magában is fogyaszthatjuk!
Cukkiniből sütemény? Igen! Ez az egyszerű zöldség remekül passzol az alma és a kókusz ízéhez! A legjobb benne az, hogy annyit ehetünk belőle, amennyit csak akarunk, mert nem hizlal.
HOZZÁVALÓK:
ELKÉSZÍTÉS:
Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük össze a tojásokat a cukorral és a vaníliával. Aztán rakjuk hozzá a cukkinit és az almát, majd az összes többi hozzávalót. Öntsük formába a masszát és nyomkodjuk bele a csokidarabokat, süssük 25 percig. Magában is nagyon finom, de tehetünk a tetejére mascarponéval kevert cukrozatlan tejszínhabot is.
HOZZÁVALÓK:
ELKÉSZÍTÉS:
Egy fazékban hevítsünk olajat közepes hőmérsékletre. Szórjuk bele a vöröshagymát és a fokhagymát, és pároljuk puhára. Adjuk hozzá a cukkinit, és főzzük meg. Öntsük rá a zöldséglevet, ízesítsük sóval, borssal. Forraljuk fel, majd gyöngyözve főzzük 15-20 percen át. Vegyük le a tűzről, és botmixerrel dolgozzuk simára, majd adjuk hozzá a tejszínt. Még egyszer forraljuk fel. Friss zöld fűszernövényekkel tálaljuk.