Létrehozva: 2022.06.07.

Szuper reggelik eperimádóknak

Már ránézésre is maga a csoda ez az epres rakottas, pedig valójában a világ legegyszerűbb reggelije. Bundás kenyér kicsit másképp! Sok-sok finom eperrel,.

Hiába, no, ezek a franciák értenek a konyhaművészethez! Úgy megvariálják a dolgokat, hogy az ember alig ismer rá az eredeti ételre! Aztán csak lesünk, mint Rozi a moziban, hogy ÚRISTEN! Hát éppen ez történt a bundás kenyérrel, amit gyümölcsökkel rakott változatában, édes ízvilággal álmodtak meg a franciák. És milyen jól tették, ennél finomabbat el sem tudunk képzelni! 

Rakott Epres French Toast

(3 főre)

Hozzávalók:

  • 150 g kalács, felkockázva
  • 125 g tej
  • 2 db tojás
  • cukor
  • 1 marék eper, felvágva
  • 1 mk fahéj
  • 1/2 vaníliarúd

Tálaláshoz:

néhány szem eper

eperlekvár

Elkészítés:

Keverjük simára a tejet a tojásokkal, az édesítővel, a vanília kikapart magjaival és a fahéjjal. A kalácsot kockázzuk fel. Egy kivajazott hőálló formában (16cm X 12cm X 5cm) terítsünk el egy-egy réteg kalácsot, locsoljuk be az öntettel és szórjuk meg eperdarabokkal. Ezután még egy réteg kalács és ismét az öntet következik, majd az eper. Folytassuk a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A rakottas tetejét szórjuk meg egy kevés cukorral. Lefóliázva legalább 1 órára tegyük be a hűtőbe pihenni. Közben a sütőt kapcsoljuk be 180 fokra! Pihentetés után, az előmelegített sütőben süssük aranybarnára az epres rakottast. Tálaláskor szórjuk meg kevés friss eperrel.

TIPP: Felmelegített eperlekvárral is nyakon önthetjük, hadd szóljon!

Fotó: Pixabay.com

Epres morzsasüti

A morzsasüti, avagy crumble az egyik legegyszerűbb desszert. Gyümölcsök és morzsa összesütve – a végeredmény pedig egyszerre ropogós (a tésztának köszönhetően) és puha (a megpárolódott gyümölcs miatt). És miért pont epres morzsasüti? Továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy amíg tart az eperszezon, használjuk ki!

És miért egészséges a szamóca? Gazdag C-vitaminban, vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású, segít megelőzni a rák kialakulását, és remek alapanyaga a tisztítókúráknak.

Az epres morzsasüti többi alaphozzávalója ebben az esetben a zabpehely, valamint a darált mandula, ennek köszönhetően akár a ráérős reggeleken tápláló, egészséges napindító főétkezésnek is kiváló.

 

Hozzávalók (6 adaghoz):

  • 200 g darált mandula
  • 100 g margarin vagy kókuszzsír
  • 4 ek zabpehely
  • 1 ek nyírfacukor
  • 500 g eper

Elkészítése:

1. Az epret mossuk meg, szedjük ki a zöld szárát, majd szükség szerint vágjuk félbe a gyümölcsszemeket.

2. A darált mandulát keverjük össze a zabpehellyel, a nyírfacukorral, majd az ujjhegyeinkkel morzsoljuk össze a kockákra vágott margarinnal vagy kanalanként a kókuszzsírral.

3. Morzsoljuk a tésztát az előkészített eperre, majd süssük az édességet 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig.

Elkészítési idő: 30 perc

Tippek:

A fenti egy alaprecept, de az ízesítés tekintetében még számos trükk bevethető: az epret például meg lehet szórni reszelt gyömbérrel, fahéjjal, némi citromlével vagy vaníliaaromával.

Aki nem fogyókúrázik, az mindenképpen próbálja ki ezt az édességet egy kevés vaníliafagyival megbolondítva!

Darált mandula helyett természetesen megfelelő a mandulaliszt is.

Eper helyett elkészíthető többek között bármilyen bogyós gyümölccsel, almával, szilvával.

Az epres morzsasüti még különlegesebb lesz, ha az epret rebarbarával párosítjuk.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek