Létrehozva: 2022.06.18.

Ezért nagyon fontos az apák napja

Június harmadik hétvégéjén az apákat ünneplik - írta közleményében a Kincs, emlékeztetve arra, hogy az apák napja megünneplését egy édesapja által felnevelt nő kezdeményezte az Egyesült Államokban 1909-ben, majd 1972-től vált hivatalos ünneppé a tengerentúlon.

 Magyarországon 1994-ben indítottak mozgalmat az apák napja bevezetésére, és ma már egyre többen ünneplik nálunk is az apákat, leginkább a fiatalabb korosztályban.
Az intézet szerint a gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával kialakított viszony.
Kutatások bizonyítják, hogy az aktív apai jelenlét a gyermekek és az apák életminőségét is javítja, több a boldogabb és elégedettebb az együtt élő apák és gyermekeik között. Míg régen főként a család eltartása és védelme volt egy férfi legfontosabb szerepe, napjainkban egyre többen vesznek részt a gyereknevelésben és a kisgyermekek ellátásában, a kisgyermekes apák mintegy háromnegyedére jellemző ez a hozzáállás - írták.

Fotó: Pixabay


Közölték azt is, hogy saját felmérésük szerint ma már a szülések 60 százaléka apás szülés, és ezekben az esetekben az édesanyák általánosságban kedvezőbb szülésélményről számolnak be.
Az erősödő apai jelenlét és támogatás a várandósság és a szülés idején, de később, a kisgyermek gondozása során is jól érzékelhető. 2012 óta több mint tízszeresére nőtt a gyermekgondozási díjban részesülő férfiak száma - sorolták.
Az intézet hangsúlyozta: örömteli, hogy egyre több gyermek születik és él olyan családban, amelyben mind a két szülő jelen van.
Azt írták: 2015-höz képest csaknem másfélszeresére nőtt a házasságban születő kisbabák aránya, míg korábban a gyermekek fele (52 százaléka), ma már mintegy háromnegyede (70 százaléka) olyan családba születik, ahol házasok a szülők. Jelezték: ez rendkívüli növekedés, ami Európában csak Magyarországon történt meg az elmúlt években, ezzel az Európai Unió átlaga fölé emelkedett a házasságon belüli szülések aránya Magyarországon.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy 2010 óta megduplázódott a házasságkötések száma, és a csaknem 40 százalékos csökkenéssel hat évtizedes mélypontra esett vissza a válások száma. Ezen kedvező folyamatoknak köszönhető, hogy mára már mintegy százezerrel csökkent az egyszülős családok száma, azaz egyre több gyermeknek adatik meg, hogy mindkét szülőjével együtt éljen - olvasható a Kincs közleményében.
A Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete (Ficsak) az MTI-nek a vasárnapi apák napja alkalmából az MTI-hez küldött közleményében azt írta, az egyesület arra kéri a gyermekeket, hogy ezen a különleges napon öleljék meg édesapjukat, köszönjék meg nekik a sok szeretetet, törődést és a biztonságot, amelyet az édesapák adnak - sokszor láthatatlanul - a teljes családnak.
Hozzátették: idén is megrendezik a hagyománynak számító apáknapi ünnepségüket, ahol a szervezők az édesapák megbecsülésére és a minőségi együtt töltött idő fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.
Emellett online játékot is hirdetnek, a felhívás a Ficsak Facebook-oldalán található. Az egyesület édesapákkal kapcsolatos, kedvező hangulatú és üzenetű képeket vár, amelyeken az édesapák láthatók gyermekükkel, gyermekeikkel. Emellett azt kérik, a kép mellé írják oda a pályázók, mi az a három program, amelyet a leginkább szeretnek együtt csinálni. A játék fődíja egy családi belépő egy szabadon választható magyarországi bobpályára.
A Ficsak üdvözli - írták -, hogy a kormányzat igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy az édesapák anyagilag is minél nagyobb megbecsülést kapjanak, és ezáltal minél több gyermek szülessen Magyarországon.
Magyarországon - még ha nem is annyira elterjedt - de az édesapáknak is lehetőségük van igénybe venni a gyedet, a gyest, valamint a családi adókedvezményt - jegyezték meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a NATO-főtitkár drámai fenyegetése: még egy lépéssel közelebb a világháború

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

mandiner.hu

Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

magyarnemzet.hu

Magából kikelve próbálta tagadni Niedermüller és veje a tagadhatatlant + videó

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

mindmegette.hu

A hét közepén bezár minden Lidl: így alakul a boltok nyitvatartása május 1-jén

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!