3 hónapja

Ez durva, soha ne vedd be víz nélkül a gyógyszert

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy víz nélkül nyelt le egy tablettát. Az orvosok azonban ezt egyáltalán nem ajánlják, és nem csak azért, mert félrenyelhetjük az orvosságot! Ez a szokás több okból is rendkívül ártalmas.

Egy tablettát egy pohár vízzel bevenni nemcsak kényelmes, hanem egészséges is. Ha ugyanis megakad a nyelőcsövünkben, akkor hiába oldódik fel idővel, a tömény hatóanyag könnyedén irritációt és gyulladást okozhat. Ebből pedig simán lehet gyomorégés, mellkasi fájdalom, de szélsőséges esetben akár be is gyulladhat, sőt, vérezhet, és ki is lyukadhat a nyelőcső.

A nyelőcsőben nincsenek fájdalomérzékelő idegvégződések, így ha a tabletta kicsi, nem is tudjuk, hogy egyből lement, vagy rátapadt a nyelőcső falára, az utóbbi esetben legfeljebb egy kis kellemetlenséget érzünk. Ha azonban nem csak egy-egy ritka alkalommal, hanem rendszeresen így járunk el, súlyosan károsíthatjuk a saját egészségünket és ez bizony nem játék.

A fájdalomcsillapítók a legveszélyesebbek

Egy török tanulmány szerint szinte bármilyen gyógyszer okozhat fekélyt a nyelőcsőben, de a csontritkulás kezelésére alkalmazott gyógyszerek, az antibiotikumok és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók különösen veszélyesek. Ez utóbbit a szokásosnál is gyakrabban vesszük be víz nélkül, ha sürgős hatást várunk tőlük egy hirtelen jött fejfájásra. Egy tizenéves amerikai focista például sokszor alkalmazta ezt a módszert és mire kórházba került a nyelőcsöve szó szerint lyukacsos volt. A C-vitamin és vastabletták is problematikusak lehetnek. Persze nem törvényszerű, hogy a gyógyszer mindig megakadjon a nyelőcsőben, ha nem iszunk mellé, de a kockázat egészen biztosan sokkal nagyobb.

Soha ne fekve

A szakértők szerint ne csak pár kortyot igyunk, ha gyógyszert veszünk be, hanem öblítsük le a tablettát egy egész pohár vízzel. Soha ne fekve, hanem mindig ülve vagy állva vegyük be a gyógyszert. Lefekvés előtt legalább 15 perccel nyeljük le az orvosságot, hogy biztonságban tudjon végighaladni a nyelőcsövön.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!