1 hónapja

A legjobb júliusi trükkök, hogy csodás legyen a paradicsom

A legjobb júliusi trükkök, hogy csodás legyen a paradicsom.

 

Mélyöntözés

Sokkal jobb eredményt érünk el, ha ritkábban, de a gyökerek közelében öntözzük a paradicsomot, mint a gyakori, felszíni locsolással. Ehhez egyszerű és jó megoldás, ha a földbe ásunk egy nagy méretű műanyag üveget vagy vödröt, előzőleg lyukakat fúrunk az oldalára, félig megtöltjük komposzttal, majd heti 1-2 alkalommal ebbe öntjük a vizet. Így a lyukakon keresztül a nedvesség a talaj mélyebb rétegeibe, a paradicsom gyökereihez érkezik, és táplálja a növényt.

Talajtakaró

Készíthetünk szerves talajtakarót is a paradicsomok tövébe levágott fűből vagy levelekből. De választhatunk megoldásként műanyag fóliát is. A talajtakaró megvédi a növényeket a kártevőktől és kórokozóktól, melegen tartja a növényt, növeli a termésmennyiséget.

A paradicsom sokkal szebben fejlődik tőle.
Fotó: Pixabay.com

Kell a jó támaszték

Támaszték nélkül a paradicsombokrok a földre hajlanak, mely ugyan nem akadályozza őket abban, hogy termést hozzanak, mégis jobban járunk, ha kapaszkodót biztosítunk a számukra. Ez ugyanis mentesíti őket a betegségektől, lehetővé teszi a növény számára a megfelelő légáramlás és a napot.

Ne felejtsük el a metszést

Sokan elkerülik ezt a lépést, pedig nagyon fontos. Mindössze néhány szabályt kell szem előtt tartani. Soha ne a magasban növő virágokat metsszük le, az oldalhajtásokat még akkor szedjük le, amikor kicsik, azokat válasszuk, melyek a főhajtás és az ágak találkozásánál nőnek. A metszés lehetőleg kora reggel végezzük, mert ekkor a növény még szárazabb, a kiválasztott hajtásokat pedig egy határozott mozdulattal (esetleg késsel) csípjük le.

A talaj táplálása fontos

Használjunk műtrágyát vagy természetes komposztot, ez lendületet ad a növény fejlődésének és bőséges termést arathatunk majd hosszú hetekig.

Ettől lesz édesebb a paradicsom

5 liter vízhez keverjünk, 2 evőkanál szódabikarbónát és locsoljuk meg a gyümölcsöt. Ha a gombaölő hatását is szeretnénk a keveréknek kihasználni, akkor legyünk bátrabbak, és öntsünk 4 kanállal a vízhez. Kevesebb méreganyagot tartalmaz majd, mint a szokásos vegyszer, viszont rendkívül édes lesz tőle a paradicsom.

Most is szaporíthatjuk

Ha szeretnénk, hogy még októberben is legyen termésünk, akár most is szaporíthatjuk a paradicsomot. Éles késsel vágjunk le az olyan oldalhajtásokat, amelyek elérik a 15 cm-t. Rakjuk őket egy befőttesüvegbe, vagy egy pohár vízbe, melyet naponta cserélünk. 10 napon belül megjelenik rajtuk a gyökérkezdemény. Ez már alkalmas arra, hogy egy üres tejfölöspohárban, kicsi műanyagcserépben, jó virágföldbe ültetve önálló életet kezdjen.

Az elültetésnél ügyeljünk arra, hogy a gyökereket tökéletesen elfeddje a föld, de a levelek szabadon maradjanak. A kis palántákat 2-3 hét múlva érdemes szabad földbe kiültetni. Addig lesz is már helyük, hiszen például a zöldborsó biztosan kikerül. Pár hét múlva már gyönyörködhetünk az új palánták virágzásában, októberben pedig a csodás, piros paradicsomokban.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes titok derült ki Sir Alex Fergusonról

borsonline.hu

Brutális baleset: nyugdíjas sofőr miatt halt meg az öt hónapos kisfiú

borsonline.hu

Fülledt erotika a Szigeten: kivillanó mellek, csillámba fojtott testek

ripost.hu

Jogi lépéseket tervez Suzy - törölték az oldalát

mindmegette.hu

Íme a franciák legendás krémese: mille-feuille, az ezerlevelű sütemény

ripost.hu

Videóra vették: óriási zajjal csapódott valami a Földbe Amerikában

ripost.hu

Benzema kikotyogta, Cristiano Ronaldo erre készül

ripost.hu

Erős fotó: kilógnak Vajna Timi mellei a felsőjéből

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

További cikkek

ÉLETMÓDI

Ne dobd el az alma héját, szuper, mire használhatod

ÉLETMÓDI

3 isteni bográcsétel, ha nem gulyást akarsz enni

ÉLETMÓDI

Isteni lett a bundás kenyér, mutatjuk, mitől lesz különleges

ÉLETMÓDI

Októberig ontja virágját a muskátli, ha így gondozod nyár végén

ÉLETMÓDI

A cukkinit nem lehet megunni! Édesen és sósan is finom

ÉLETMÓDI

Durva, de ennyivel melegebb most a Földközi-tenger

ÉLETMÓDI

Elképesztően egyszerű trükk, így készül a tökéletes palacsinta

ÉLETMÓDI

Ezért volt nagyon különös az idei július